Ga dit najaar met jouw klas(sen) op zoek naar het koloniale verleden van Rotterdam.

Ontdek dit najaar het verborgen koloniale verleden van Rotterdam. Dit interactieve en unieke programma biedt leerlingen/studenten de kans om diepgaand inzicht te verkrijgen in een deel van de Rotterdamse geschiedenis dat vaak over het hoofd wordt gezien. Ze leren over het tragische lot van de slachtoffers van kolonialisme, een systeem dat voor westerse leiders voorspoed en welvaart betekende, maar diep ingrijpende en blijvende gevolgen had voor anderen.

Het programma begint met een onderzoeksopdracht naar de collectie van Museum Rotterdam, waarbij de leerlingen/studenten inzicht krijgen in de driehoekshandel. Vervolgens maken ze een leerzame wandeling door de stad, waarbij ze de historische sporen van het koloniale verleden van Rotterdam zien. Onder leiding van Cult North reflecteren ze vervolgens in een workshop op hun gevoelens over deze geschiedenis en de invloed ervan op de hedendaagse stad.

De leerlingen/studenten bezoeken ook de voorstelling ‘Tula’, die het verhaal vertelt van de achttiende-eeuwse Curaçaose vrijheidsstrijder Tula. Theatermaker Archell Thompson deelt hoe dit verhaal zijn leven in de moderne tijd beïnvloedt.

Het programma omvat vier onderdelen:

  • Gastles van Museum Rotterdam: Een 90-minuten durende les op school, waar leerlingen onderzoek doen naar de collectie van het museum en kennis maken met de driehoekshandel.
  • Stadswandeling met App ‘Koloniaal Rotterdam’: Een zelfgeleide tour door Rotterdam, onder begeleiding van een schooldocent, om de sporen van het koloniale verleden in de stad te ontdekken.
  • Workshop Spoken Word door Cult North: Een 60-minuten durende workshop op school, waarin studenten leren hun gedachten en gevoelens over het koloniale verleden te uiten.
  • Voorstelling ‘Tula’ door Archell Thompson: Een 70-minuten durende voorstelling over de achttiende-eeuwse Curaçaose vrijheidsstrijder Tula, die de impact van dit verhaal op het heden belicht.

Het programma is niet alleen educatief, maar ook aangrijpend en inspirerend. Het biedt leerlingen en studenten de kans om de complexe en vaak onderbelichte aspecten van onze geschiedenis te onderzoeken. Dit programma is bijzonder relevant voor de vakken Nederlands, Burgerschap, Maatschappijleer en Geschiedenis.

Praktische informatie:

Doelgroep: Voortgezet onderwijs en mbo
Kosten: Gratis voor Rotterdamse scholen
Workshops: Beschikbaar van 24 oktober tot 24 november*
Voorstelling ‘Tula’: Te bezoeken op 28 of 29 november*
Aanmelden voor dit programma kan door contact op te nemen met Hilia dos Santos via h.dossantos@museumrotterdam.nl. Mis deze kans niet om uw leerlingen een diepgaand inzicht te geven in het koloniale verleden van Rotterdam en de blijvende invloed ervan op onze samenleving.

*Het is ook mogelijk om alleen de voorstelling of alleen de workshop te bezoeken.

Meer informatie?

Meer weten over koloniaal Rotterdam kijk dan hier: Koloniaal Rotterdam

Gerelateerde artikelen