Krachtig cultuuronderwijs voor alle Rotterdamse leerlingen

17 december 2018

Cultuuronderwijs voor de maatschappij van morgen
De Rotterdamse samenleving verandert in een rap tempo. Beroepen gaan verdwijnen en nieuwe ontstaan. De maatschappij wordt steeds digitaler. Dat vraagt andere vaardigheden van de kinderen en jongeren die nu op school zitten en die straks wonen en werken in die veranderende maatschappij. Creativiteit en verbeeldingskracht worden steeds belangrijker.
Daarbij wonen we met steeds meer mensen op een klein oppervlak en hebben we tientallen verschillende culturen in onze stad. De verschillen tussen die culturen zijn groot, en wat de stad nodig heeft zijn betrokken burgers die het samen doen. Burgerschapsonderwijs is dan essentieel.
Verschil in opleiding of achtergrond mag niet uitmaken. Daarom moet iedere leerling gelijke kansen krijgen om zijn talenten te ontdekken. Om zijn eigen plek in de stad te vinden.

Gelijke kansen, persoonsvorming, burgerschap, creativiteit en verbeeldingskracht. Het zijn grote thema’s waar de generaties van nu mee uit de voeten moeten kunnen in de maatschappij van morgen. Cultuuronderwijs speelt nu een belangrijke rol.

 

Cultuuronderwijs aanbieden aan jouw leerlingen
Cultuuronderwijs kun je op veel verschillende manieren inbedden in het curriculum. Bezoek je met je klas eens per jaar een voorstelling, museum of workshop? Of neem je het op in je curriculum en laat je het in andere vakken terugkomen?

Rotterdam heeft een rijk cultureel aanbod voor alle leeftijden. Veel culturele instellingen en makers bieden zelf programma aan. Wil je dat je leerlingen met alle kunstdisciplines kennismaken?
Kijk dan eens naar het Cultuurtraject Rotterdam: een inspirerende educatieve route langs de concertzalen, theaters en musea van Rotterdam. www.cultuurtrajectrotterdam.nl

 

Wat wil je eigenlijk met cultuuronderwijs?
Weet je niet goed wat je zou willen doen en kun je wel wat hulp gebruiken? Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR) is een onafhankelijke organisatie die zich sterk maakt voor kunst en cultuur op Rotterdamse scholen, die alle leerlingen kennis wil laten maken met kunst en cultuur in Rotterdam. Daarbij wordt er niet alleen gekeken naar welke culturele discipline het best bij je school past. KCR helpt je ook als je méér met kunst en cultuur wilt doen. Wat wil je jouw leerlingen meegeven? Wil je vakoverstijgend werken? Of verbind je het liever aan een op jullie school actueel thema? En welke discipline en culturele instelling passen daar vervolgens bij?

KCR begeleidt en adviseert hoe je cultuuronderwijs bij jou op school kunt inrichten. Dat kan door middel van het maken van een leerplan, maar ook door het opleiden van een interne cultuurcoördinator of het organiseren van een co-creatie tussen de school en een of meerdere culturele instellingen. Ook kun je kennis en inspiratie opdoen. Bezoek een lezing, schrijf je in voor een nascholing voor het voortgezet onderwijs, breid je netwerk uit door andere interne cultuurcoördinatoren of kunstvakdocenten te ontmoeten of vind onderzoek en beleid over cultuuronderwijs. www.kc-r.nl

 

Meer informatie?

www.kc-r.nl

www.cultuurtrajectrotterdam.nl

 

Zien wat het met leerlingen doet?
Bekijk de video’s op de volgende pagina’s eens:

https://kc-r.nl/dit-doen-we/wired-rotterdam/

https://kc-r.nl/dit-doen-we/cmk010/

https://kc-r.nl/dit-doen-we/daarom-rotterdams-ckv/rotterdams-ckv-de-film/

 

Foto: Simple Studio