Leraar worden in het Rotterdamse basisonderwijs

Leraarschap is een vak waarbij je als mens directe invloed hebt op de toekomst van kinderen. Een vak waarmee je de wereld beetje bij beetje, kind voor kind, kunt beïnvloeden.  Iemand die de droom heeft om voor de klas te staan kan dit op verschillende manieren realiseren.
 
Behalen van je bevoegdheid
Er zijn verschillende manieren om een bevoegdheid te behalen om in het basisonderwijs les te geven. In Rotterdam zijn al deze mogelijkheden beschikbaar. In Rotterdam zijn drie hogescholen die pabo-opleidingen aanbieden; de Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland en Thomas More Hogeschool Deze pabo’s bieden een voltijdsopleiding van 4 jaar. Maar daarnaast zijn er ook mogelijkheden om verkort en/of in deeltijd een opleiding te volgen. Het meest geschikte traject is per individu verschillend en is afhankelijk van de vooropleiding, eerdere werkervaring en persoonlijke situatie.

In Rotterdam kun je je naast het basisprogramma specialiseren in verschillende onderwijsconcepten, zoals montessori of ontwikkelingsgericht onderwijs. Maar ook een leeftijdsprofilering (jonge of oudere kinderen), vakprofilering (bèta, taal, cultuur, bewegen en gezondheid, muziek en Engels) en verschillende minoren zijn mogelijk. De opleidingen werken samen met de verschillende (grote) schoolbesturen in Rotterdam. Gedurende de opleiding zul je in de praktijkervaring opdoen. Je wordt in alle bovenstaande gevallen voorbereid op het beroep leraar in het basisonderwijs en specifiek voor de Rotterdamse (grootstedelijke) context.

Opleidingen

Er zijn verschillende omleidingsroutes die leiden tot de beoefening van het vak leraar in het basisonderwijs. Hieronder zijn deze schematisch weergegeven. 
 
Subsidiemogelijkheden
De overheid heeft verschillende subsidieregelingen beschikbaar als je een onderwijsbevoegdheid wilt halen. 
 
Doe de test!
Online zijn verschillende vragenlijsten die je helpen om te ontdekken of het onderwijs bij jou past:
 
 
 

 [GR(1]Hyperlink Schema opleidngen