Leraar worden in het basisonderwijs

Om les te geven in het basisonderwijs moet je een onderwijsbevoegdheid hebben. Deze bevoegdheid kun je op verschillende manieren halen. Hoe je dat doet hangt af van je vooropleiding en van je wensen. Je kunt na de middelbare school een opleiding gaan volgen of als je al werkt zij-instromer worden.

Opleidingen

Pabo (voltijd 4 jaar, vooropleiding havo of vwo)
In Rotterdam bieden drie hogescholen een pabo-opleidingen aan: Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland en Thomas More Hogeschool. Zij bereiden je voor op het beroep leraar in het basisonderwijs en specifiek voor scholen in Rotterdam. Deze opleidingen werken samen met de verschillende schoolbesturen in Rotterdam.

Daarnaast zijn er mogelijkheden om verkort en/of in deeltijd een opleiding te volgen. Het meest geschikte traject is per individu verschillend en is afhankelijk van de vooropleiding, eerdere werkervaring en persoonlijke situatie:

Verkort deeltijd

Vooropleiding: hbo of wo
Duur: gemiddeld 2 jaar

Flexibel/duaal

Vooropleiding: mbo of havo (je moet een toelatingstoets doen)
Duur: gemiddeld 3 jaar

Academische pabo

Vooropleiding: vwo
Duur: gemiddeld 5 jaar
De Academische pabo is een combinatie van de pabo-opleiding van Hogeschool Rotterdam en de opleiding Pedagogische Wetenschappen van de Erasmus Universiteit.

Zij-instroom in Beroep (ZIB)

Via het 'Zij-instroom in Beroep-traject' ga je al aan het werk terwijl je je bevoegdheid haalt. Tijdens dit tweejarig traject ontvang je meestal direct een salaris. Om zij-instromer te worden heb je minimaal een afgeronde hbo of wo opleiding nodig. Stap 1 is het uitkiezen van een school(bestuur) waar je graag aan de slag zou willen. Om te zien of je geschikt bent moet je vervolgens deelnemen aan een geschiktheidsonderzoek (assessment). Het schoolbestuur regelt dit onderzoek. Meer informatie over hoe je als zij-instromer aan de slag kunt staat op de website van de Rijksoverheid.