Zij-instromer worden

Ontdek jouw meerwaarde als Rotterdamse leraar!

Lesgeven is een vak. Een prachtig, betekenisvol vak dat je kunt leren. Iedere werkdag is verrassend en kan onverwachte situaties met zich meebrengen. Je moet dus flexibel zijn en goed kunnen samenwerken. Daarnaast is het belangrijk dat je hart hebt voor de leerlingen in de leeftijdsgroep waaraan je lesgeeft. Want als leraar kun je een positief verschil maken in de ontwikkeling van kinderen.

Als leraar heb je een beschermd beroep met bekwaamheidseisen op het vlak van vakinhoudelijke, pedagogische en (vak)didactische kennis en vaardigheden. Dit is bij wet vastgelegd.

Het beroep van leraar is veranderd in de loop van de jaren. Er wordt steeds meer in groepen gewerkt en vakoverstijgend: de leraar is ook een coach en begeleider.

Oriënteren en inspireren

Wil je leraar worden, onderzoek dan eerst welk type onderwijs en welke leeftijdsgroep bij je passen. Ben je meer vakinhoudelijk gericht of meer pedagogisch-didactisch sterk? Wil je vooral kennis overdragen of leerlingen zelfstandig laten ontdekken en hen daarin begeleiden? Oriënteer je goed op scholen met verschillende onderwijskundige visies en vind uit wat bij jou past.


Lees hier hoe je je het beste kunt oriënteren.

Laat je ook inspireren door de verhalen van andere Rotterdamse leraren. Bekijk ook de flyer over de route als zij-instromer (hbo of wo diploma).

Tip: Doe de zelftest: Carrièreswitch naar het onderwijs of het vak van leraar potentieel bij je past.

Meer informatie

Bekijk ook de Uitzending zij-instroom in beroep regulier basisonderwijs (minimaal een hbo-diploma) of de uitzending zij-instroom in beroep voor basis- en (voortgezet) speciaal onderwijs (minimaal hbo-diploma). In deze uitzendingen krijg je alle informatie over het zij-instroom in beroep traject. Rotterdamse schoolbesturen en pabo’s vertellen over de mogelijkheden en opleidingen en andere zij-instromers delen hun eigen ervaring.

Actueel