Gepersonaliseerd lesprogramma over het koloniale verleden van Rotterdam

De IMC Weekendschool wilde haar leerlingen meer leren over kolonialisme en slavernij. Met hulp van Gemeente Rotterdam en het Wereldmuseum maakten zij een gepersonaliseerd lesprogramma met een tour door Rotterdam. Lees hier hoe zij regelden.

Welke rol had Rotterdam in kolonialisme en slavernij? En welke invloed heeft dat verleden op de huidige samenleving? Er komt steeds meer aandacht voor het koloniale en slavernijverleden. Ook leerlingen van het primair en voortgezet onderwijs willen hier meer over weten. Om zo de samenleving en hun eigen plek daarin beter te kunnen begrijpen.

Wandelen en steppen door Rotterdam

De IMC Weekendschool bereidt kinderen met extra lessen (in het weekend) voor op de toekomst. Voor het vak Nederlandkunde wilde de school een interactieve lesdag creëren. De jaarcoördinator zocht contact met de gemeente Rotterdam en samen met het Wereldmuseum maakten zij een gepersonaliseerd programma. Op zondag 10 maart gingen de leerlingen, samen met wethouder Achbar (Samenleven), op pad met de app ‘Koloniaal Rotterdam’. Daarna bezochten de leerlingen de tentoonstelling ‘Kolonialisme en Rotterdam’ in het Wereldmuseum en reden ze op de step door het Scheepvaartkwartier. Een geslaagde dag voor de leerlingen van de IMC Weekendschool!

App Koloniaal Rotterdam

In de wandelapp ‘Koloniaal Rotterdam’ (Apple en Android) staan 27 verschillende plekken die een link hebben met het koloniale verleden. Daarmee kun je korte en lange routes door het centrum en daarbuiten lopen. Naast tekst, geluid en afbeeldingen zijn ook augmented reality (AR) en virtual reality (VR) toegevoegd.

Ook in de klas aan de slag met dit onderwerp?

Op de website van Onderwijs010.nl is een breed aanbod van lesmateriaal beschikbaar voor het primair, voorgezet en middelbaar beroepsonderwijs. Bijvoorbeeld gratis educatieve videoclips, theatervoorstellingen of workshops. Kijk voor meer informatie op deze pagina of neem contact op via koloniaal_slavernijverledenmo@rotterdam.nl voor een gepersonaliseerd programma.

Gerelateerde artikelen