Liever kinderen iets leren dan plaatjes draaien

Toen Tomas van de Velde zijn middelbare school had afgerond besloot hij social work te gaan studeren. Iets kunnen betekenen voor anderen zat er al vroeg in bij hem. Toch besloot hij om na zijn studie het zij-instroomtraject van stichting BOOR te volgen. Aan Onderwijs010 legt Tomas zijn keuze uit.

Het middelpunt zijn in een grote groep mensen is Tomas wel gewend. Zo was hij tijdens zijn studie een niet onverdienstelijk discjockey. Tomas: ‘Ik was een dj en organiseerde festivals. Dat deed ik naast mijn studie maar inmiddels ben ik ermee gestopt. Het nachtleven en voor de klas staan gaat niet echt samen. En ik haal meer voldoening uit kinderen iets leren dan plaatjes draaien. De keuze was daarom niet zo moeilijk. Ik ben gefascineerd door de vele aspecten die bij opvoeden komen kijken. Ik vind het mooi om daar een onderdeel van te zijn.’

Positieve momenten

Tijdens zijn studie social work kwam Tomas al veel op scholen. Hij liep onder andere twee keer stage op een basisschool. ‘Dat vond ik zo leuk dat het niet eens als werk voelde. Mede daarom werd tijdens mijn studie al snel duidelijk dat ik op een school wilde werken.’ Tomas koos ervoor om niet als social worker op een school aan de slag te gaan. Hij wilde leraar worden. ‘Social work is een ontzettend mooi vak. Maar het gaat wel altijd over de problemen van kinderen. Als leraar ben je ook onderdeel van de positieve momenten. Daarom past het leraarschap beter bij mij.’

Ontwikkelen als leraar

Toen een studiegenoot Tomas wees op het zij-instroomtraject, meldde hij zich direct aan. Hij begon toen de coronapandemie uitbrak. ‘Dat was best vreemd. Aan de andere kant leverde het ook zekerheid op en dat was wel weer fijn. Ik heb echt het gevoel dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Met kinderen omgaan was ik natuurlijk wel gewend vanuit mijn studie. Het is voor mij vooral zaak om het didactische aspect onder de knie te krijgen. Daar krijg ik op mijn school, de Eduard van Beinum in Hillegersberg, gelukkig alle ruimte voor.’

Trotse Rotterdammer

Tomas, geboren en getogen Rotterdammer, woont inmiddels in de wijk Vreewijk. ‘Ik maak met de elektrische fiets iedere dag de rit van zuid naar noord. Het is iedere dag opnieuw genieten als ik over de Erasmusbrug rijdt. Ik ben namelijk erg trots op mijn stad. Gekscherend zeg ik altijd tegen mensen dat ik mezelf meer Rotterdammer dan Nederlander voel.’ sluit Tomas zijn verhaal af.