Luigi Bruins hangt kicksen aan de wilgen en kiest voor het onderwijs

Na een kleine vierhonderd wedstrijden in het betaalde voetbal hangt Luigi Bruins zijn kicksen aan de wilgen. Hij gaat het onderwijs in en aan de slag bij Thorbecke Voortgezet Onderwijs waar hij aan de slag gaat als trainer van de Highschool Voetbalklassen.

Hoe een voormalig voetballer van o.a. Excelsior en Feyenoord in het Rotterdamse onderwijs terecht komt?  ’Dat is puur toeval’, legt Bruins uit. ’Mijn zoontje zit nu in groep 8 en maakt volgend schooljaar de stap naar het voortgezet onderwijs. Hij voetbalt in de jeugdopleiding van Excelsior en omdat Thorbecke een programma heeft voor jonge topsporters lag het voor de hand om voor Thorbecke te kiezen. Tijdens een open dag raakte ik in gesprek met directeur Frank Vijg. Hij vertelde dat Thorbecke naast een programma voor topsporters ook een programma heeft voor jonge amateurvoetballers die een betere voetballer willen worden en dat ze op zoek waren naar trainers. Tijdens dit gesprek raakten we beiden enthousiast en zo is het balletje gaan rollen. ‘

Highschool Voetbal

Leerlingen die aan de Highschool Voetbalklassen deelnemen krijgen in de onderbouw per week vier lesuren voetbaltraining van trainers met veel ervaring in de voetbalwereld. Bruins wordt vanaf aankomend schooljaar aan deze trainersstaf toegevoegd. Bruins: ‘De samenwerking tussen Thorbecke en mij is een win-win situatie. Ik kan een steentje bijdragen aan de ontwikkeling van jonge voetballertjes. En ondertussen kan ik mijn trainersdiploma halen. Ik zie mezelf namelijk over een aantal jaar wel ergens trainer zijn en daar heb ik dat diploma voor nodig.’

De cirkel is weer rond

Het had niet veel gescheeld, of Luigi Bruins had in zijn jeugd zelf ook op Thorbecke gezeten. ‘Mijn basisschooltijd heb ik op de Willibrordschool in het centrum van Rotterdam doorgebracht. Toen ik de overstap maakte naar de middelbare school kozen veel van mijn klasgenoten voor Thorbecke. Ik koos zelf voor het Citycollege. De reden hiervoor was dat meneer Groeneveld, een leraar op die school, tijdens een voorlichtingsdag zo enthousiast over de school vertelde dat ik direct verkocht was. Dat ik nu voor Thorbecke ga werken maakt de cirkel rond. En als mijn voetbalervaring ervoor kan zorgen dat een jong voetballertje voor Thorbecke kiest, zou dat helemaal fantastisch zijn’ sluit Bruins af.