Ik heb een mbo 1,2 of 3 diploma. Ik wil werken in de kinderopvang. Ik wil instromen vanuit een ander beroep.

Heb jij zin om met kinderen te gaan werken? Mooi! In Rotterdam zijn er veel mogelijkheden voor je. Als pedagogisch medewerker in de kinderopvang begeleid je groepen kinderen in hun spel en ontwikkeling en bied je de zorg die ze nodig hebben. Dit kunnen baby’s, peuters, kleuters of schoolgaande kinderen tot 13 jaar zijn. Je hebt niet alleen contact met de kinderen maar ook met hun ouders. Je begeleidt kinderen in een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang. Er zijn ook banen in de kinderopvang waarbij je niet met kinderen bezig bent. Bijvoorbeeld als begeleider en coach van de pedagogisch medewerkers.

Routes

Met sommige mbo diploma’s kun je direct aan de slag in de kinderopvang of buitenschoolse opvang. Je kunt hier je diploma checken om te zien of dit voor jouw diploma geldt.

Voldoet je diploma niet of wil je doorstuderen? Er zijn opleidingsmogelijkheden op verschillende niveau’s:

  • BBL-opleiding (mbo) tot pedagogisch medewerker kinderopvang op niveau 3.
  • BBL-opleiding (mbo) tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker op niveau 4.
  • Pedagogisch Educatief Professional (associate degree). Hiermee word je pedagogisch coach.

BBL-route

BBL staat voor beroeps begeleidende leerweg. Je combineert werken met leren. De BBL-opleiding tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker kan je volgen bij onderstaande mbo-onderwijsinstellingen:

Pedagogisch Educatief Professional 

Met deze opleiding word je opgeleid tot begeleider of specialist in de VVE (voor- en vroegschoolse educatie), pedagogisch beleidsmedewerker/ coach in de kinderopvang en lerarenondersteuner. Dit is een associate degree opleiding (2 jaar).

Opleidingseisen
Voor deze opleiding heb je tenminste een mbo niveau 4 opleiding nodig. Ben je 21 jaar of ouder en heb je geen geen diploma waarmee je toelaatbaar bent? Vraag dan het toelatingsonderzoek 21+ aan bij een hogeschool. Deze opleiding kan je in deeltijd volgen aan de Hogeschool Rotterdam en aan de Hogeschool Inholland.

Wat ga je doen?

Kijk op de websites van de opleidingen voor meer informatie. Maar ga zeker ook langs op de open dagen. Praat met docenten en studenten en overleg met je mentor.

Toch liever iets anders?

* = verplicht veld

Kies eerst je opleiding.

Kies eerst je type onderwijs.

Kies eerst je uitgangssituatie.