Meetup010 over onderwijsmythes en wat dan wel werkt

Datum

19 april 2018

Aanvang

19.30

Eind

21.30

Locatie

Albeda College Rosestraat 1101

Meetup010 over onderwijsmythes en wat dan wel werkt

 

Programma
 • 19:00: Inloop
 • 19:30: Casper Hulshof – Onderwijsmythes
 • 20:30 – 21.15: Workshops
  • Vincent Hoogerheide – effectief inzetten instructievideo’s
  • Arjan Moree – feedback
  • Mark van der Veen – de kritische docent
  • NRO – kennisrotondes
 • 21.15: Paneldiscussie
 • 22:00: Napraten en borrel

Klik HIER om je aan te melden voor Meetup010 #17 MytheUp.

Beschrijving Workshops

Vincent Hoogerheide – effectief inzetten instructievideo’s

Leerstijlen, leerpiramides, en andere onderwijsmythes worden helaas vaak als voor waar aangenomen. Het is natuurlijk uitermate belangrijk voor iedereen in de onderwijspraktijk om te weten wat eigenlijk niet werkt, ook wordt vaak gedachte van wel. Echter, het is ook belangrijk om te weten wat wel werkt – welke principes voor leren en instructie zijn nu wel op wetenschappelijk bewijs berust? In dit (interactief) college zal Vincent Hoogerheide (postdoctoraal onderzoeker, afdeling Educatiewetenschappen, Universiteit Utrecht) voornamelijk recent onderzoek bespreken op het gebied van het leren van videovoorbeelden, dus instructievideo’s waarin iemand demonstreert en uitlegt hoe je een taak kunt voltooien. Kun je beter eerst zelf oefenen en daarna een videovoorbeeld bekijken, of andersom? Kan voor leerlingen de spreker beter een medeleerling zijn of een volwassene? En moet de spreker überhaupt in beeld zijn, of zijn PowerPoint slides met een voice-over voldoende? Tevens zal hij recent onderzoek beschrijven naar de effecten van het zelf maken van een instructievideo. Is dit ook een effectieve strategie om te leren?

Mark van der Veen – de kritische docent

Het onderwijs is een dynamische en complexe wereld. In de sector gaan dan ook veel theorieën en opvattingen in het rond. Sommige theorieën bieden een prima basis om toe te passen in de praktijk. Andere zijn onjuist of worden verkeerd geïnterpreteerd, wat een voedingsbodem is voor mythes. Het is dan ook zaak dat we als leerkracht kritisch zijn.
Maar kritisch zijn is makkelijker gezegd dan gedaan. Tijdens mijn lezing ga ik in op wat kritisch denken is, bied ik vertrekpunten die ons helpen een kritische houding aan te nemen en ga ik in op valkuilen die bij het (kritisch) denken om de hoek komen kijken.
Na afloop kun je deze kritische vertrekpunten meenemen en toepassen in de (eigen) onderwijspraktijk en ben je je bewust van mogelijke valkuilen.

NRO – kennisrotondes

NRO laat zien wat zij doet en welke betekenis zij heeft voor kennis over het onderwijs. Zij zullen ingaan op het soort vragen dat zij krijgen en welke mythes zij hierin zien terugkomen. Zij gaan ook graag het gesprek aan hoe van hen gebruik gemaakt kan worden.