Melanchthon Kralingen: waar helden worden geboren

Het is maandag 21 juni. Kautar (14) heeft net gewerkt en is via Rotterdam Centraal onderweg naar huis. In haar ooghoeken ziet ze een man in elkaar zakken. Ze twijfelt geen moment, rent eropaf en schiet te hulp. ‘Laat mij maar! Ik weet wat ik moet doen‘ roept ze naar omstanders. Ze neemt de regie, begint met reanimeren en zorgt er, samen met de hulpdiensten, voor dat de in elkaar gezakte man weer met hartslag de ambulance ingaat.

‘Ik zag dat omstanders de man omhoog probeerden te helpen. Dat was een slecht idee, omdat ik herkende dat de man in eerste instantie een epileptische aanval had.’ begint Kautar haar verhaal. ’Vervolgens kreeg hij daar een hartstilstand overheen. Dat was voor mij het teken om te beginnen met reanimeren. Alles wat ik tijdens de EHBO-lessen geleerd heb, kwam op dat moment samen.’

De regie

Ondanks haar jonge leeftijd nam Kautar direct de regie. Ze liet omstanders 112 bellen en beveiligers een AED halen. Het was erg druk in de stad waardoor het een half uur voordat de ambulance er was. ’Ik was blij dat agenten het reanimeren konden overnemen. Ik was helemaal kapot. Het was een bijzonder moment toen de man in de ambulance lag.. Mijn docent was het eerste waar ik aan moest denken. Zonder haar lessen had ik de skills niet om deze man te helpen.’

Trotse docent

Op het Melanchthon in Kralingen volgt Kautar de opleiding Zorg & Welzijn. Onderdeel van deze opleiding zijn twee lesuren EHBO. Deze lessen worden gegeven door Figen Yilmazer. Figen: ‘Eigenlijk hoop je tijdens de lessen dat je leerlingen iets leert dat ze nooit hoeven te gebruiken. Maar het feit dat Kautar iemand succesvol gereanimeerd heeft betekent wel dat deze lessen nuttig zijn. De lessen hebben de basis gevormd voor Kautar ’s handelen. We hebben daarom echt het gevoel dat we iets bij hebben kunnen dragen. Daar zijn we natuurlijk erg trots op.’

EHBO-diploma

‘Kautar heeft door haar actie, een jaar eerder dan gepland, haar EHBO-diploma in ontvangst mogen nemen.’ vertelt Figen. ‘Dit hebben we in overleg met het Oranje Kruis bepaald. Op een normaal EHBO-examen heb je niet dezelfde spanning als tijdens een echte reanimatie. Dat maakt het extra knap wat Kautar heeft gedaan. Ze heeft haar diploma meer dan verdiend.’ Kautar weet nog niet wat ze na haar opleiding gaat doen ‘Ik wilde altijd op een kinderdagverblijf werken. Maar het redden van levens voelt ook erg goed. Misschien ga ik toch kijken om later op de ambulance te werken.’ sluit Kautar af.