Educatieprogramma Schone stad

Menukaart Schoon Rotterdam

Met het educatieprogramma Schone Stad leert de jonge Rotterdammer meer over de verschillende soorten afval, afval scheiden, recyclen, afvalvermindering en een circulaire economie. De menukaart is een overzicht met educatief aanbod voor scholen, BSO’s, kindcentra en (sport)verenigingen.

Ontdek de wereld van inzameling en reiniging
Maak in een middag kennis met het werk van een reiniger die de stad schoonmaakt en een chauffeur die op de vuilniswagen rijdt. Bij dit werk gebruiken we slimme technieken en nieuwe machines en dat maakt het leuk en uitdagend. We vissen op het water naar afval. We zuigen de vele sigarettenpeuken op met onze supersonische stofzuiger. Hijsen de grote ondergrondse afvalcontainers uit de grond om ze te legen in de vuilniswagens. In de herfst ruimen we 2 miljoen kilo bladeren op. En we zorgen dat wegen en fietspaden niet glad worden in de winter. Ontdek tijdens deze leerzame middag de veegkracht van onze reinigingsvoertuigen, het kraken van groot afval en het hijsen van de ondergrondse containers. In maximaal 60 minuten laten de medewerkers van alles zien over hun beroep. Werken in je eigen stad: hoe geweldig is dat?!

• Leeftijdscategorie: 4 t/m 18 jaar

Gastles ‘Afval Scheiden op School’
In deze gastles van 60 minuten neemt Billie Beker de kinderen in de klas mee op avontuur. De kinderen leren dat het zonde is om zomaar voorwerpen zoals een drinkbeker weg te gooien. Want een drinkbeker zoals Billie Beker kan je een 2e leven geven, repareren en uiteindelijk recyclen en als grondstof laten terugkomen in een nieuw product of voorwerp. Door deze les worden de kinderen opgeleid tot echte ‘grondstof-helden’. En deze grondstof-helden inspireren anderen in het gezin en familie. Ook zullen de kinderen andere mensen in hun omgeving motiveren om voorwerpen en gebruiksmiddelen op een bewuste wijze weg te doen of op de juiste manier te scheiden.

• Leeftijdscategorie: 6 t/m 13 jaar
• Leeftijdscategorie: vanaf 5 jaar

De Schone Zwaan
Op het plein loopt een Reiniger van de gemeente. Ze grijpt met haar afvalknijper het afval van het plein. Ze loopt er wat eenzaam bij. Er is zoveel afval en zo weinig ondersteuning. Moedeloos wordt ze ervan. Ineens ziet ze een tas staan met daarin een doek. Ze prikt er eens met haar afvalknijper in. De doek herinnert haar aan een dans, de zwanendans. Langzaam transformeert deze doek in een schone zwaan. Een zwaan die hard haar best doet om de toekomstige kleintjes een veilig en schoon nest te bieden. Maar lukt haar dat alleen? Gelukkig zijn er de leerlingen die actief kunnen ingrijpen in de leefomgeving van de zwaan. In deze korte theatrale opruimact wordt gewerkt aan bewustzijn op het gebied van zwerfafval en de rol die je daar zelf bij kunt spelen. Na het zien van de act gaan de leerlingen en leerkracht met elkaar zwerfafval prikken. In totaal duurt het bezoek van de Schone Zwaan ongeveer 30 tot 45 minuten.

• Leeftijdscategorie: vanaf 5 jaar

Op reis met de radijs
In de les ‘Op Reis met de Radijs’ leren kinderen dat het zonde is als groente-, fruit- en etensresten bij het restafval terechtkomen, terwijl het ook gecomposteerd kan worden. Het begrip composteren is ingewikkeld voor kinderen, daarom begint de les met een voorbereidende activiteit in de klas. Ze starten met het proeven van radijs en ‘bekijken’ het verteringsproces van het loof. Zo doorlopen ze de hele “reis” van composteren tot een nieuwe radijs en leren meteen over de waarde van het scheiden van afval. De les duurt ongeveer 75 minuten.

• Leeftijdscategorie: 8 t/m 11 jaar

Gratis startpakket afval scheiden op school of bso bij afname van een gastles!
Wil je ook afval scheiden op school? We helpen u graag op weg met een gratis startpakket bestaande uit een gastles van de Afvalcoach, een Afvalbende koffers met uitdagende opdrachten en afvalbakken voor in elke klas. Hiermee leren kinderen in de klas hun afval te sorteren in bakken voor papier, rest en groente-, fruit- en etensresten (GFE). Ze gaan bewuster met hun afval om en dragen een steentje bij aan een duurzamere omgeving. De Afvalcoach geeft de kinderen uitleg over hoe en waarom afval scheiden, wat er gebeurt met het gescheiden afval en nog veel meer. Bezoek van de Afvalcoach duurt ongeveer een uur. Voorwaarde is dat de inzameling van het GFE (T) afval geregeld is, via uw eigen inzamelaar of tijdelijk via ons. Hiervoor volgt een intake gesprek.

• Startpakket voor in de klas: leeftijd 4 t/m 12 jaar
• Startpakket in combinatie met afvalcoach: leeftijd 8 t/m 12 jaar

Plastic redden met Plastic Whale

De Plastic Whale Foundation wil met verschillende lesprogramma’s laten zien dat kinderen zelf iets aan de plastic soep kunnen doen. Met de lesprogramma’s en activiteiten van de Plastic Whale Foundation leren kinderen meer over de waarde van plastic afval. Door na de les een Cleanup te doen rondom de school of te gaan plasticvissen, op boten gemaakt van geredde plastic PET flessen, leren kinderen direct dat plastic afval niet thuishoort in de natuur.

• Leeftijdscategorie: 8 t/m 13 jaar

Schone Stad Buitenspeeldag
De Schone Stad Buitenspeeldag is een dag om kinderen op spelenderwijs meer te leren over afval scheiden, zwerfafval en het schoonhouden van je eigen buurt. Tijdens deze buitenspeeldag kunnen kinderen meedoen met verschillende activiteiten zoals het afvalspel en het rioolspel. Voor de jongste kinderen liggen kleurplaten klaar en voor ouders/begeleiders staan er voorlichters paraat voor vragen of meer informatie over afval in Rotterdam.

• Leeftijdscategorie: 6 t/m 13 jaar
• Afname vanaf 40 deelnemers

Gastles Zwerfie Rotterdam

Tijdens de gastles leren kinderen meer over zwerfvuil en waarom het zo belangrijk is om de stad schoon te houden. De kinderen gaan zelf aan de slag met afvalknijpers om zwerfvuil op te ruimen in de omgeving. De gastles duurt 75 tot 90 minuten.

• Leeftijdscategorie: vanaf 6 jaar

Plastic Lab 010
Gebruikt plastic is geen afval maar een waardevol materiaal. Dit ervaren leerlingen doordat ze hun eigen gebruikte plastic recyclen tot bruikbare producten. Daarvoor is het nodig om plastic te onderzoeken, te leren herkennen en te scheiden op type. Daarnaast worden de leerlingen geïntroduceerd aan de maatschappelijke context van plastic vervuiling. Vanuit dit perspectief worden ze uitgedaagd en stap voor stap begeleid om als ontwerpers na te denken over oplossingen die plastic vervuiling tegen kunnen gaan.

Het programma is speels en interactief. Workshops duren 2,5 uur en kunnen in overleg aangepast worden aan de behoefte van de onderwijsinstelling. Zo is het mogelijk om de duur aan te passen, maar ook om het beter te laten aansluiten bij lopende thema’s, projecten of curriculum. De workshops vinden plaats in het Energiehuis, Heindijk 350 in Rotterdam. Indien het niet mogelijk is om onze locatie te bezoeken kunnen wij ook langskomen bij de onderwijsinstelling.

• Leeftijdscategorie: 8 t/m 14 jaar

Zeemeeuw Mama theatershow
Jonge toeschouwers worden op reis meegenomen door de ogen van een zeemeeuw mama die afval aanziet voor vis, terwijl ze op zoek is naar voedsel voor haar jongen. Tijdens de voorstelling wordt de term ‘plastic soep’ geïntroduceerd en krijgen de thema’s afval en recycling veel aandacht. In de showfinale leren de kinderen het ‘Rommel Lied’. Deze voorstelling van circa 40 minuten komt met een bijbehorend lespakket

Leeftijdscategorie: 3 t/m 7 jaar.

TroepCoup
Troep-Coup is een verhalend en interactief wetenschap & techniek ervaringsonderwijs project met kant-en-klare lespakketten die compleet gefaciliteerd worden door een Troep-Coup instructeur. Kinderen ontwikkelen 21e eeuwse vaardigheden en gaan circulariteit in teamverband spelenderwijs ervaren door middel van onderzoekend en ontwerpend leren. Met de Troep-Coup app en leuke opdrachten die een recycle- en maak-proces bevorderen worden leerlingen bewust door de hoeveelheid diverse ‘grondstoffen’ die ze op straat vinden, verzamelen en leren ze dat het materiaal potentie heeft voor een tweede leven.

• Leeftijdscategorie: 9 t/m 12 jaar

Operatie Afval
Tijdens de kick-off van Operatie Afval wordt een interactieve presentatie gehouden over de hoeveelheid afval die lokaal en wereldwijd wordt geproduceerd. Operatie Afval bestaat uit een aantal onderdelen waaruit u kunt kiezen: Poster Project, Onderzoek en presenteren, Opruimactie in de buitenruimte, Spel en/of Dans Workshop, Spoken Word, Vuilspel Bordspel & Afval Memorie. Binnen de spel- en kunstzinnige onderdelen wordt gebruik gemaakt van samenwerkingstechnieken. Er zijn in overleg verschillende mogelijkheden over de duur van Operatie Afval.

• Leeftijdscategorie: 7 t/m 18 jaar