‘Met open armen kinderen blijven ontvangen’

In een situatie die iedereen overviel en die voor iedereen nieuw was, kregen kinderopvangorganisaties en scholen in Rotterdam het voor elkaar om binnen no time noodopvang en 24/7-opvang te organiseren voor kwetsbare kinderen of kinderen van ouders met een cruciaal beroep.

‘Dat is een groot compliment waard’, vindt wethouder Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Toerisme). ‘Dat kinderopvang een essentieel onderdeel is van onze samenleving, bleek nu meer dan ooit. De professionals die de opvang mogelijk maakten, hebben met veel passie en toewijding gewerkt aan het ontzorgen van ouders en het bieden van een veilige en fijne omgeving voor kinderen. Nu de noodopvang stopt, wil ik al die professionals die bij de opvang betrokken waren, hartelijk danken voor hun onverminderde inzet voor ouders en kinderen in deze onzekere tijd.’

De waardering van ouders voor de noodopvang en 24/7-opvang is groot. ‘Precies op het juiste moment kwam het telefoontje van kinderopvang Mini en Maxi dat ik mijn dochter Loïs kon brengen’, vertelt Anita van Herk. ‘Waarschijnlijk vanwege de indicatie die haar broertje Owen heeft, voor sociaal-medische opvang. Loïs had het moeilijk thuis. Toen ze weer naar de opvang kon, ging het meteen een stuk beter met haar en kwam de stabiliteit in ons gezin weer terug.’

Gelukkig in stromachtige tijd

‘Je wilt niet weten hoeveel stress er van mij afviel toen mijn dochters Sophia en Vivienne naar de 24/7-opvang van Maaskids konden’, verzucht Christa Berghout. Ze is alleenstaande moeder en werkt in de zorg. Omdat haar moeder tot de risicogroep behoort, kon die niet meer bijspringen. Christa was verrast toen ze werd gebeld door de Beatrixschool die haar wees op de 24/7-opvang: ‘De opvang maakt mij gelukkig in deze stromachtige tijd. Het is zo fijn om te zien dat mijn kinderen het daar goed hebben. Ze gaan er met zo veel plezier naar toe. De leidsters zijn ook heel aardig en ik ben trots als ik van ze hoor dat mijn kinderen het heel goed doen.’

Alles anders dan anders

Ook Roos Padmos was blij met de opvang voor haar dochter Jette en zoon Gijs. ‘Toen ik mijn werk als arts niet meer kon combineren met de begeleiding thuis, was de opvang op de Fatimaschool heel snel geregeld. Zeker in een tijd waarin alles anders is dan anders en met veel onzekerheid, is het belangrijk dat kinderen zich thuis voelen op de opvang. Het was voor mij dan ook heel fijn dat Jette en Gijs met open armen werden ontvangen en in alle rust en met evenveel enthousiasme als voor de crisis werden opgevangen. De structuur van de opvang gaf ze houvast en ze waren blij om weer contact te hebben met andere kinderen.’

Tevreden met flexibiliteit

Voor Linda Askarian en haar man, die beiden met coronapatiënten werken, was de opvang een uitkomst. ‘Toen mijn schoonouders die op onze kinderen Sidney en Melody passen, dat niet meer konden doen, vond ik het best moeilijk om mijn kinderen naar de opvang te laten gaan. Via school hoorden we van de opvang BijDeHand. Hoewel mijn zoon wel moest wennen, heeft dat goed uitgepakt. Op de opvang kunnen de kinderen meer verschillende dingen doen dan thuis en zitten ze minder op scherm. Ik ben vooral heel tevreden met de flexibiliteit van de opvang.’

Last van schouders

Jessica de Graaf, die werkt als triagist in een huisartspraktijk en als verpleegkundige in opleiding in het ziekenhuis, is het daar helemaal mee eens. ‘Het was fijn om op de 24/7-opvang van Kiddoozz te kunnen rekenen als ik op feestdagen of in het weekend moest werken. Als ik opvang nodig had, werd dat geregeld. Omdat oma niet meer kon oppassen, heb ik met mijn handen in het haar gezeten. Door de 24-7-opvang viel een last van mijn schouders. Mijn dochters Noēll en Noa gaan er enthousiast naar toe. Ze kunnen daar in een ontspannen sfeer lekker spelen met andere kinderen.’