Michiel Peereboom, genomineerd Leraar van het jaar 2018 categorie voortgezet onderwijs

Zij-instromer en wiskundedocent Michiel Peereboom:

“Ik zie leerlingen soms denken: die vent helpt me echt.”

Wiskundedocent Michiel Peereboom van het Montessori Lyceum Rotterdam maakte als ICT-er de overstap van het bedrijfsleven naar het onderwijs. “Het kantoor ging me tegenstaan. Ik wilde met mensen werken. Mijn vrouw is als hoogleraar werkzaam in het onderwijs. Misschien is het onderwijs ook wat voor mij, bedacht ik me. Ik besloot het er op te wagen.” Michiel is genomineerd voor de verkiezing Leraar van het Jaar 2018 in de categorie voortgezet onderwijs.

“Tijdens mijn eerste baan op een vmbo in Naaldwijk ging ik keihard onderuit. Geen orde, een puinhoop in de klas. Toen ik het jaar erop solliciteerde bij het Montessori Lyceum speelde ik daarover open kaart. Toch durfden ze het met mij aan. Gaandeweg groeide ik in mijn rol als docent. Ik ontwikkelde mijn eigen manier, bleef mezelf. Ik groeide als mens, werd assertiever. Ik geef de leerlingen vrijheid, maar stel grenzen. Ik stel eisen: een beetje aanklooien is er niet bij. Maar vooral: ik ben er voor hen. Dat voelen ze, dat merken ze. Ik maak ook filmpjes op YouTube. Ik leg alles uit en maak de sommen op film. Dat helpt leerlingen enorm.”

Rotterdamse mondigheid

“Rotterdamse leerlingen zijn recht voor hun raap. Meneer, heeft u die toets nou nog niet nagekeken? Ik heb geen problemen met hun mondigheid. Ik zie er de humor er wel van in. Ze hebben vaak ook een klein hartje en voelen feilloos aan of je het meent. Ik zie ze soms denken: die vent helpt me echt. Ik zeg vaak tegen nieuwe docenten, zij-instromers of mensen die overwegen het onderwijs in te gaan: dit werk is enorm bevredigend. Ik fiets elke dag fluitend naar de school.”

Het kanaal van meester Peereboom is te vinden onder de naam prbrml.

  • Wil je als zij-instromer contact met Michiel Peerenboom? Mail prb@rml.nl