Feestelijke opening van de eerste Natuurheldentuin!

De eerste Bioto Natuurheldentuin in Rotterdam is onlangs feestelijk geopend! Tijdens zijn laatste werkbezoek aan Oud-Mathenesse opende burgemeester Aboutaleb samen met gedeputeerde Berend Potjer en wethouder Faouzi Achbar de tuin bij basisschool Finlandia. Deze educatieve tuin helpt stadsdieren, leert jong en oud tuinieren, brengt inspiratie en is een ontmoetingsplek voor bewoners.

De burgemeester, de gedeputeerde en de wethouder plantten samen de Bioto plantenluisteraar om de eerste Natuurheldentuin bij OBS Finlandia feestelijk te openen. Deze innovatieve tuin maakt gebruik van verzamelde data en technologie om een fijne en gezonde omgeving te creëren voor planten, dieren en mensen.

De burgemeester, de gedeputeerde en de wethouder plantten samen de Bioto plantenluisteraar.

De eerste Natuurheldentuin in Rotterdam

De Natuurheldentuin is niet zomaar een mooie plek. In deze tuin wordt de kracht van techniek en natuur optimaal benut, en leren we samen te werken met de natuur. Hier kunnen kinderen groenten en fruit oogsten, en leren ze hoe alles in de natuur met elkaar verbonden is. De tuin is speciaal ontworpen om dieren zoals egels, merels en huismussen een fijne leefomgeving te geven. Er is goed nagedacht over voedselbronnen en plekken waar dieren kunnen schuilen, verblijven en nesten bouwen. Kinderen leren hier hoe ze kunnen bijdragen aan een gezondere en fijnere wijk. De tuin is ook een ontmoetingsplek voor bewoners van alle leeftijden en culturen. Daarnaast zorgt de tuin voor verkoeling en schaduw op hete dagen en helpt hij wateroverlast in de buurt te verminderen. Deze tuin is een initiatief van Bioto, in samenwerking met OBS Finlandia en het Rotterdams WeerWoord. De provincie Zuid-Holland heeft bijgedragen vanuit de subsidieregeling Natuur in de stad.

Een tuin met veel groen, een moestuin, waterbuffers met een groen dak en een paddenpoel.

Een slimme tuin

Bij het ontwerp van de tuin heeft Bioto, met behulp van verzamelde data, gekozen voor een rijke variatie aan verschillende planten en de dieren die daarbij horen. Met deze data kan Bioto slimme plantcombinaties maken die elkaar helpen groeien, insecten, vogels en zoogdieren aantrekken, en bescherming bieden tegen plaagdieren. Bioto gebruikt de plantenluisteraar om de omgevingsfactoren te meten die belangrijk zijn voor de planten. Dit levert data op over bijvoorbeeld luchtkwaliteit, temperatuur en vochtigheid. Hiermee kan Bioto belangrijke veranderingen nauwkeurig in de gaten houden en de school verder adviseren.

Opvangen regenwater

In de Natuurheldentuin zijn drie regenbuffers met een groen dak geplaatst, waarmee we 6000 liter regenwater kunnen opvangen. Dat is net zoveel als 30 badkuipen! De plantenluisteraar werkt samen met de slimme Bioto kraan die in de regenbuffers zit. De slimme kraan houdt rekening met de informatie van de plantenluisteraar en de KNMI-weersvoorspelling en weet tot twee weken vooruit of er regen of droogte wordt verwacht. Zolang er water in de ton zit krijgen de planten en de paddenpoel in de Natuurheldentuin altijd precies genoeg water. Handig tijdens de zomer(vakantie)!

Toekomst

Dit project sluit aan bij de ambitie van de Gemeente Rotterdam en Provincie Zuid-Holland om de stad groener en natuurvriendelijker te maken. Stichting BOOR werkt samen met Bioto en de Provincie Zuid-Holland om te kijken hoe dit project kan doorgaan bij andere groenblauwe schoolpleinen.

Gerelateerde artikelen