NIVOZ: Nieuwe thuisbasis in Rotterdam

Stichting Nederlands Instituut voor Onderwijs en Opvoedingszaken(NIVOZ), opgericht in 2003 door professor Luc Stevens, heeft zijn nieuwe thuisbasis gevonden in Rotterdam. Deze zomer heeft het instituut intrek genomen in een historisch pand in Rotterdam-Zuid, aan de Doklaan 10, bekend als Dokhuis. Dit pand dient als ontmoetingsplek en voor diverse sociaal-maatschappelijke initiatieven.

Versterken van pedagogisch handelen

Stichting NIVOZ versterkt leraren en schoolleiders in hun pedagogisch handelen en bij de uitvoering van hun pedagogische opdracht. Dit doen we onder meer via opleidingstrajecten, onderzoek en onderwijsavonden. In samenwerking met de Erasmus Universiteit hebben zij de Educatieve Master Primair Onderwijs (EMPO) ontwikkeld, waarin leraren worden opgeleid voor de grootstedelijke context met een focus op pedagogiek.

Programma grootstedelijke pedagogiek

NIVOZ is tevens betrokken bij het vierjarige programma ‘Whole Child Development’ en heeft het initiatief genomen tot het ‘Programma Grootstedelijke Pedagogiek’. Hierin werken zij samen met andere opleiders, leraren en betrokkenen.

Nieuwe locatie

Van 2003 tot 2022 was NIVOZ gevestigd op landgoed De Horst in Driebergen. In deze bosrijke omgeving van de Utrechtse Heuvelrug was NIVOZ een toevluchtsoord voor veel onderwijsprofessionals. Na een tijdelijk verblijf in de Batavierenstraat, zijn we nu in Dokhuis op Rotterdam Zuid beland, een locatie waar de pedagogische uitdagingen groter zijn en de urgentie voelbaar is.

Wat vraagt het onderwijs in een grootstedelijke context van leraren op pedagogisch vlak? En wat betekent dit voor de opleidingen en opleiders? Dokhuis in Rotterdam Charlois zal als ons nieuwe thuis dienen, een inspirerende en gastvrije plek. Vanuit onze kennis en ervaring in onderwijs en pedagogiek gaan we relaties aan met onze omgeving. Dit komt al tot uiting in diverse activiteiten en evenementen in samenwerking met de buurt en wijk.

Evenementen en workshops

Binnen onze programmering maken we expliciet ruimte voor evenementen vanuit NIVOZ zelf. Zo is er op 23 januari een avond gepland met Remco Pijpers over ‘Onderwijs in een digitale context: In gesprek over de invloed van digitale leermiddelen op de pedagogische ruimte in het onderwijs’.

Gerelateerde artikelen