Aanmelden onderwijsparade

Praat erover!

Als ouder wil je dat je kind lekker in zijn of haar vel zit. Dat het goed gaat op school. Praten met je kind over school is erg belangrijk. Maar ook het contact met school moet goed verlopen. Hoe praat je met je kind over school en hoe praat je met school over je kind? Dit zijn de twee vragen die centraal staan bij de onderwijsparade. De onderwijsparade is een informatiebijeenkomst. We starten gezamenlijk met de omdenkshow, daarna kan je kiezen uit 7 interessante workshops.

Waar?             't Klooster, Huis van de wijk Afrikaanderplein 7
Wanneer?       Vrijdag 4 oktober
                       9.00 - 9.30 uur      Inloop
                       9.30 - 10.30 uur    Omdenkshow met Berthold Gunster
                     10.30 - 11.00 uur    Pauze met hapje en drankje
                     11.00 - 12.00 uur    Workshoprondes
 

Bekijk hier de uitnodiging.

Aanmelden?

Stap 1: Kies een workshop uit onderstaande keuzes:
 
Workshop 1: Een goede band met school  

Door: Marjolein Eijgenraam en Jandira Santos van het Centrum voor Jeugd en gezin.

Een goede band met school is belangrijk voor de ontwikkeling van je kind.
Maar wat is dat dan? En hoe doe je dat? In deze interactieve workshop krijg je tips voor goed contact met school. Je krijgt ook voorbeelden over situaties met je kind in contact met school. Daarnaast is er genoeg ruimte voor eigen inbreng van vragen.

 

Workshop 2: Hoe stimuleer je positief gedrag van je kind?
Door: Marlieke de Groot, beleidsadviseur van de Gemeente Rotterdam
Je maakt kennis met PBS (Positive Behavior Support). Hoor je jezelf soms ook de hele dag zeggen wat je kind niet mag? In deze workshop krijg je praktische tips hoe je positief gedrag van je kind kunt versterken. En wat het effect is van een positieve benadering. Door de kracht van positieve taal, duidelijk zijn in wat je wilt zien en horen en het geven van goede complimenten. Maar ook de aandacht voor ongewenst gedrag verkleinen wordt besproken. Een aanpak die in Rotterdam wijkbreed wordt ingezet om te werken aan een positief opvoed- en opgroeiklimaat.

 

Workshop 3: Mijn kind en media, samen, leuk en veilig 
Door: Judith Pietersma van de Bibliotheek Rotterdam
Kinderen groeien op met allerlei soorten media; van boeken en filmpjes tot online muziek en games. Media zijn leuk en kinderen kunnen er veel van leren. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s en is het belangrijk dat kinderen veilig met media omgaan. Aan de hand van de MediaDiamant gaan we met ouders in gesprek over de vijf kanten van mediaopvoeding: plezier, veilig, samen, inhoud en balans.

 

Workshop 4: Meertalig opgroeien, dat is de toekomst!
Door: Marinella Orioni en Ilse Verbindt
Een meertalige opvoeding is een mooi cadeau voor een kind. Maar meertalig opvoeden gaat niet vanzelf. In de workshop van Marinella Orioni (schrijfster van o.a. Het meertalige kind) en Ilse Verbindt komen de volgende vragen aan bod. Wat is meertaligheid precies? Hoe leert je kind twee of meer talen tegelijk? Hoe werkt dat in het brein? Wat betekent meertaligheid thuis en op school? Waarom is het goed om met je kind in jouw taal te spreken? Hoe zorg je dat je kind alle talen goed leert? Kom naar de workshop als jij antwoorden wilt op deze of andere vragen over meertalig opvoeden.

 

Workshop 5: Hoe praat je met jouw kind?
Door: Fadma Bouchataoui van Wijkacademie Opvoeden Rotterdam
Fadma is een trainer in verbindende communicatie. Ze zet zich in om ouders te ondersteunen in het creëren van een warme, liefdevolle band met hun kinderen. Taalgebruik is een belangrijk onderdeel bij de opvoeding van kinderen. Maar hoe doe je dat? Deze workshop gaat over de manier waarop we met kinderen communiceren. Een positieve en respectvolle communicatie draagt enorm bij aan het versterken van deze liefdevolle warme band tussen ouders en hun kinderen. Dit bevordert in positieve zin de ontwikkeling van het kind op verschillende vlakken: gedrag, schoolprestaties en zelfvertrouwen.

 

Workshop 6: Taalcursus voor ouders
Door: Taalaanbieder op Zuid (NLeducatie)
Heb je moeite met taal, rekenen of digitale vaardigheden? En wil je die vaardigheden verbeteren om je kind beter te ondersteunen? Je kunt dan een cursus volgen. Tijdens deze workshop krijg je meer informatie over het aanbod in Rotterdam. En als je dat wilt kun je, je op 4 oktober meteen (gratis) inschrijven!
 
Workshop 7: Het kinderbrein
Door: Hanni Bijl-van Gelder van de CED-Groep
Kinderen die ’s morgens maar niet vooruit te branden zijn, terwijl de klok verder tikt en jullie echt de deur uit moeten om nog op tijd te komen. Of je vraagt iets aan je kind en je kind doet het niet of doet iets anders dan je gevraagd hebt. Herkenbaar? Aan de hand van filmpjes en interactieve werkvormen ervaar je hoe een aantal processen in ons brein functioneert. Dit geeft inzicht in hoe je hier als ouder rekening mee kunt houden en hoe je de ontwikkeling van je kind kan ondersteunen.
 
Stap 2: Vul hieronder het aanmeldformulier in. Typ je naam en e-mailadres in, kies je workshopkeuze (1 workshop per persoon) en klik op indienen.
Je ontvangt een bevestiging van de organisatie.