Terug naar masterplan
Interview met Badel Shankar, Leeling G.K van Hogendorpschool

Op onze school krijgen we een brede opleiding. Ik vind dat goed want als ik de ict straks niet meer leuk vind, kan ik nog alle kanten op.

“Ik was dertien jaar oud toen ik vanuit Suriname naar Nederland kwam. Alles was nieuw. Via Whatsapp heb ik contact met mijn vrienden daar. Mijn vader woont er ook nog steeds. In 2015 zag ik hem voor het laatst.”

De zestienjarige Badel Shankar wil ict-beheerder worden. “Dan moet je alles goed regelen. Als er nu iets mis is met mijn telefoon en computer probeer ik het eerst zelf te repareren door filmpjes op You Tube te kijken. Zo leer ik alles. Dat is ook wat ik van een leraar wil: leren. Mijn ideale leraar vertelt veel zodat ik nieuwe dingen leer. Het zelf uitzoeken doe ik wel in mijn eigen tijd. Op onze school krijgen we een brede opleiding. Ik vind dat goed want als ik de ict straks niet meer leuk vind, kan ik nog alle kanten op.”

De G.K. van Hogendorp is volgens Sankhar een school met veel regels. “Het zijn goede regels. Als je iets verkeerd doet, zijn er meteen consequenties en niet pas later wanneer iedereen het alweer is vergeten. Als kinderen bijvoorbeeld worden gepest, hoeven zij zich niet zo lang ellendig te voelen. De school onderneemt meteen actie. Ik ben nooit gepest. Ook niet toen ik net in Nederland aankwam. Ik werd snel geaccepteerd. Ik was gewoon mezelf en kon vanaf het begin goed met iedereen praten.”

Met de metro reist de tiener iedere dag op-en-neer tussen Prins Alexander in het oosten van de stad en zijn school in het Nieuwe Westen. Het is een rit van twintig minuten. “Doordat ik thuis een kleine kamer heb, waar alleen een bed en geen bureau in past, leer ik in de metro als ik een toets heb.” Soms reist hij met zijn zusje, die op dezelfde school zit of gaat zijn moeder mee. “Zij vraagt iedere dag hoe het op school is gegaan. Meestal zeg ik dan dat het goed ging en het een normale dag was. Verder praten we er niet echt over. Ze is niet heel streng, maar let wel op hoe ik ervoor sta. Ik haal goede cijfers, dus ze hoeft zich geen zorgen te maken. Het meeste weet ik door tijdens de les naar de leraar te luisteren. Alleen voor wiskunde moet ik huiswerk maken.”

Als ict-beheerder hoopt Badel Sankhar goed werk te vinden en goed te kunnen leven. “Een goed leven betekent voor mij geld verdienen en een eigen huis hebben. Het liefst in Rotterdam. Het is een fijne stad doordat het hier multicultureel is. Er zijn verschillende culturen en ik pas er tussen.”