Spectaculaire opening groenblauw schoolplein De Provenier

De opening van het nieuwe schoolplein van basisschool De Provenier begint vrijdag 19 april wel heel spectaculair. Een echte roofvogel brengt de ontbrekende onderdelen van een houten uil die uitkijkt over de twee nieuwe blauwgroene schoolpleinen: zijn ogen.Als de ogen vervolgens op hun plek worden geschroefd, verklaren Ian Mostert van stichting IVN en ‘straatburgermeester’ Marjan van Hoorn het groenblauwe schoolplein van De Provenier officieel voor geopend.

Klimmen, klauteren, slingeren, chillen en ravotten. De Provenier wil met het schoolplein ander gedrag stimuleren dan het competitieve potje voetbal dat altijd in de pauzes gespeeld werd. Met de vlonderpaden, tunnels en uitkijktorens ligt het avontuur buiten nu voor het oprapen. Het terrein zit vol hoogteverschillen, er is een waterspeelplek en het kunstgras heeft plaatsgemaakt voor houtsnippers en veel afwisselend groen. Echt een stukje natuur midden in de stad. Op het schoolplein leren kinderen nieuwe vaardigheden als planten en oogsten, ze leren samen te werken en te zorgen voor hun leefomgeving. Zelfs met vakken als rekenen kunnen ze buiten oefenen. Zo wordt buiten spelen buiten leren!

Groenblauwe pleinen zorgen niet alleen buiten maar ook binnen voor verbeterde leerprestaties. Beweging in de buitenlucht is namelijk goed voor de concentratie. En er zijn meer voordelen. Een groenblauw plein zorgt voor meer plant- en diersoorten. Bij hitte geeft het groen verkoeling en schaduw. En als het erg hard regent, wordt het water beter afgevoerd. Dat betekent minder waterplassen op het plein én in de wijk. Een mooie manier om de stad nog groener en klimaatbestendiger te maken. Vanaf 2019 kregen in totaal 26 scholen subsidie van de gemeente voor het aanleggen van een groenblauw schoolplein.

Bekijk informatie per thema

Meer informatie?

Het is tot eind mei weer mogelijk om subsidie aan te vragen. Inmiddels heeft de gemeente ook voor nieuwbouwscholen een subsidieregeling. Kijk voor meer informatie op https://www.rotterdam.nl/groenblauwe-schoolpleinen

Gerelateerde artikelen