Terug naar overzicht
Zuider Gymnasium

Oud ziekenhuis deels omgetoverd tot gymnasium
Project in voorbereiding

Het Zuider Gymnasium, sinds 2016 het eerste zelfstandige gymnasium in Rotterdam-Zuid, wacht met spanning op de verbouwing van het poortgebouw van het vroegere Zuiderziekenhuis. Wanneer dat klaar is, kan het zijn tijdelijke onderkomen aan de Grift in Vreewijk verlaten en zijn intrek nemen in het tot schoolgebouw omgetoverde karakteristieke pand. Er is nu gestart met de ontwerpfase.

De voorbereidingen voor de bouw zijn in volle gang. BOEi, een landelijke organisatie die zich bezighoudt met behoud, ontwikkeling en exploitatie van cultureel erfgoed, heeft in nauwe samenwerking met de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs (COV), na een aanbestedingsprocedure, architectenbureau Molenaar & Co architecten geselecteerd. 


Het poortgebouw van het vroegere ziekenhuis, dat in 1929 is gebouwd, staat een ingrijpende renovatie te wachten. Het streven daarbij is zoveel mogelijk van het oorspronkelijke bouwwerk te behouden of in oude luister te herstellen. In een van de vleugels naast het poortgebouw komt de gymzaal. Uitgangspunt is dat begin 2020 de 650 leerlingen van het Zuider Gymnasium hun opwachting in de dan splinternieuwe school maken.