Penta college van CSG Hoogvliet, genomineerd Lerarenteam van het jaar 2018

In Meeuwenplaat in Hoogvliet staat het Penta College CSG Hoogvliet. Drie teamleden vertellen over de kracht van het lerarenteam. Biologiedocent Esther van Meurs: “Vertrouwen in elkaar. Als professional en als mens. Docenten staan niet alleen voor. We hebben elkaar. Dat is ontzettend fijn in dit team.” Het Penta College is genomineerd als beste lerarenteam van het jaar 2018.

“Plannen maken we met elkaar”

Yaira Eekhof, docent Engels: “We zijn een energiek en ondernemend team. Iedereen is enthousiast en straalt plezier uit. Leerling zien en merken dat. Het versterkt de goede sfeer op school. Mensen van buiten – ouders, bezoekers – zeggen vaak dat de open sfeer opvalt. Zo ervaar ik dat zelf ook. Het is heel prettig om hier te werken.”

Top-down is niet van deze tijd

Esther: “Het team bestaat uit jongere en oudere docenten. Maar iedereen is jong van geest! Op een natuurlijke, vanzelfsprekende manier benutten we elkaars kracht, talent en ervaring. Plannen worden niet opgelegd van bovenaf, maar maken we met elkaar, als team.” Afdelingsleider Michiel Tange: “Iets nieuws begint altijd met een open vraag aan het team: wat zijn jullie ideeën, wat gaan we doen, hoe kunnen we dit het beste aanpakken? Want laten we eerlijk zijn: een top-down manier van leiding geven, waarbij de schoolleiding dingen doordrukt in het team, is niet meer van deze tijd.”

Frisse wind

“Een goed, sterk team opbouwen gaat niet vanzelf”, aldus Michiel. “Een jaar of zeven geleden zat de klad er behoorlijk in. Je kent het wel: veel wisselingen in de schoolleiding, onrust en onzekerheid bij het personeel en wat tegenvallende schoolprestaties. Het was tijd voor een frisse wind. Werkgroepen gaven hun input. Van een enkele collega werd afscheid genomen en er werd een nieuwe schoolleiding aangesteld. Met een goede, vaste kern zijn we verder gaan bouwen. We stelden de belangrijkste waarden vast: veiligheid, vertrouwen. Gaandeweg groeide het team. De indicatoren voor de schoolprestaties gingen omhoog. De sfeer ging met sprongen vooruit. En nu zijn we genomineerd als beste lerarenteam. Dat laat wel zien hoe we gegroeid zijn.”

Blije guppen

Esther: “In elke klas hangen de huisregels. Daar bestaat dus geen misverstand over. Dat hebben vmbo-leerlingen nu eenmaal nodig. Soms komen oud-leerlingen ons opzoeken. Dat is een groot compliment. Ze missen de school, de sfeer, hun oud-docenten. Weet je wat ook onmisbaar is voor een fijn schoolklimaat? Humor. Het relativeert en voorkomt botsingen.” Yaira: “We lachen wat af met elkaar. We zijn een stelletje blije guppen bij mekaar!”

Tips van het team van het Penta College

  • Michiel: “Ga op zoek naar kleine succeservaringen en bouw van daaruit verder.”
  • Esther: “Ga leuke dingen doen, investeer in elkaar.”
  • Yaira: “Laat zien wie je bent, deel je hobby’s, bijvoorbeeld tijdens een projectweek.”