Maak pesten en discriminatie bespreekbaar in de klas

Uit cijfers van CBS blijkt dat pesten in het primair en voortgezet onderwijs veel voorkomt. Pesten kan leiden tot discriminatie. De kinderburgemeester van Rotterdam roept scholen op om het onderwerp in de klas te agenderen.

Pesten kent verschillende vormen en gebeurt zowel persoonlijk als online. Kinderen die gepest worden ontwikkelen verschillende gezondheidsproblemen, zoals angst, depressie en gebrek aan zelfvertrouwen. Zij kunnen ook nog jarenlang last hebben van het pesten. Kinderen kunnen ook gepest worden omdat ze een andere huidskleur hebben, een handicap of omdat ze nog niet weten of ze een jongen of een meisje zijn. Dan spreken we van discriminatie. Discriminatie is bij wet verboden.

Kinderburgemeester van Rotterdam zet zich in

Dominique, kinderburgemeester van Rotterdam, zet zich dit jaar extra in tegen pesten en discriminatie. Dominique: ‘Helaas zijn er best wel wat kinderen die wel eens gepest of gediscrimineerd worden. Hierdoor willen kinderen dan soms niet naar school of ze voelen zich er niet fijn. Ook kunnen ze lichamelijke klachten krijgen, zoals buikpijn of hoofdpijn. Of ze voelen zich eenzaam en blijven liever thuis, omdat ze geen vrienden hebben. Dat is heel vervelend. Ik heb het idee dat het probleem erger wordt en het lijkt voor kinderen normaal te worden, omdat we er te weinig aandacht aan besteden. Daar willen we iets aan doen.’

Voorlichting voor docenten

Op 21 maart, de internationale dag tegen racisme en discriminatie, organiseerde de gemeente Rotterdam met antidiscriminatiebureau RADAR een themadag voor leerlingen op de school van Dominique. Als een kind gepest wordt, kunt u als onderwijsprofessional ook helpen. Door pesten op tijd te herkennen, snel hierop te reageren en gepeste kinderen steun te bieden. Stel open vragen en laat het kind vrij om het hele verhaal te vertellen. RADAR biedt voorlichting voor docenten van de basis- of middelbare school. Op deze pagina vind je tips en meer informatie.

Poster ophangen

Ongeveer 80 schoolgenoten van Dominique uit groep 8 maakten een tekening over pesten. Drie van die tekeningen worden verspreid onder basisscholen in Rotterdam. De gemeente Rotterdam verzoekt scholen om deze posters op een zichtbare plaats in de school of de klas op te hangen.