Nieuwe subsidie voor samenwerking met welzijnsorganisaties en aanbieders van jeugdhulp en preventieve interventies

Voor kalenderjaar 2025 kunnen basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs gemeentelijke subsidie krijgen voor activiteiten waarbij het schoolbestuur samenwerkt met aanbieders van preventieve interventies of jeugdhulp en/of welzijnsorganisaties en die het funderend onderwijs passender maken.

Stimuleren van samenwerking

Met de Subsidieregeling samenwerking onderwijs, preventie en jeugdhulp 2025 wil de gemeente stimuleren dat scholen samenwerken met welzijnsorganisaties en aanbieders van preventieve interventies en jeugdhulp. Omdat door die samenwerking en het delen van expertise, meer mogelijk gemaakt kan worden dan scholen op dit moment alleen kunnen bieden.

Daarom is de hoogte van het maximale subsidiebedrag afhankelijk van het aantal samenwerkende partijen (met meer dan één samenwerkingspartner 50.000 euro en met één partner 35.000 euro). Met het passender maken van het funderend onderwijs wil de gemeente bereiken dat:

  • leerlingen in het regulier onderwijs kunnen blijven (in plaats van dat ze naar gespecialiseerd onderwijs moeten) en/of
  • leerlingen niet uitvallen, maar naar school kunnen blijven gaan of terug kunnen naar school en/of
  • inzet van individuele jeugdhulp kan worden voorkomen.

Context

Eén van de vier speerpunten van het NROB is het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs, preventie en jeugdhulp. Daarnaast heeft het funderend onderwijs de opgave om toe te werken naar inclusief onderwijs. Tegelijk moet de gemeente de kosten voor de jeugdhulp beheersbaar houden om de toegang tot zorg te waarborgen.  Dat vraagt om meer inzet op preventie. Ook op scholen.

Wanneer subsidie aanvragen?

Begin december krijgen schoolbesturen een brief van de gemeente met alle informatie voor het aanvragen van subsidie.

Waar moet een aanvraag aan voldoen?

Bij een aanvraag voegt het schoolbestuur een samenwerkingsovereenkomst tussen de organisaties waarmee wordt samenwerkt en het schoolbestuur. Het schoolbestuur dienst ook een projectplan in dat tenminste bevat:

  • een omschrijving van het initiatief, de beoogde doelstellingen, hoeveel leerlingen en welke doelgroep leerlingen met de activiteit worden bereikt en hoe de samenwerking tussen het bevoegd gezag en de aanbieders vorm krijgt;
  • een plan van aanpak waaronder de planning en activiteiten;
  • een omschrijving van de projectorganisatie;
  • een sluitende begroting met in ieder geval een omschrijving van de eigen bijdrage in tijd, kennis of middelen;
  • een opzet voor een beoogde continuering van het initiatief.

Praktijkvoorbeelden

Lees hier twee interviews met voorbeelden uit de praktijk.

Gerelateerde artikelen