Programma Voor Mekaar

Programma Voor Mekaar pakt eenzaamheid aan

De helft van de Rotterdammers voelt zich eenzaam. Een op de vier ouderen heeft zelfs niemand om op terug te vallen. Daardoor raken zij in een sociaal isolement. Zij lopen een risico om, als er nood aan de man is, niet op te vallen en daardoor ook niet de noodzakelijke hulp krijgen. Vooral oudere mensen zijn daarbij kwetsbaar, omdat ouderdom nu eenmaal met gebreken komt. Maar ook omdat het netwerk van bekenden om je heen wegvalt als je ouder wordt.

Gemeente Rotterdam wil eenzaamheid tegengaan en heeft daarvoor het Actieprogramma Voor Mekaar ontwikkeld. Aandacht voor ouderen heeft daarbij prioriteit.

Met het actieprogramma Voor Mekaar wil de gemeente drie dingen bereiken:

  • Rotterdammers hebben méér aandacht voor elkaar;
  • Zorgwekkende eenzaamheid beter herkennen;
  • Inzet van hulp en zorg die werkt.

Hulp bij eenzaamheid

Het actieprogramma Voor Mekaar heeft oog voor verschillende soorten eenzaamheid. Soms is het ontwikkelen van een nieuw netwerk rond mensen voldoende om de eenzaamheid te doorbreken, bijvoorbeeld door hen te verleiden om deel te nemen aan activiteiten. Maar er zijn ook Rotterdammers voor wie dat niet voldoende is. Dan is er eerst professionele hulp nodig. Om dit te bereiken onderneemt de gemeente verschillende acties. Zo worden jaarlijks alle 75+-ers bezocht om te kijken of zij iets nodig hebben. Maar de gemeente kan het probleem van de eenzaamheid niet alleen oplossen.

Rotterdammers voor Rotterdammers

Met de publiekscampagne 'Ik laat je niet alleen' doet de gemeente Rotterdam een beroep op alle Rotterdammers. En met succes. Er is grote bereidheid om meer burenhulp te geven of meer vrijwilligerswerk te doen. Dat werkt aan twee kanten. Iets voor een ander doen is goed voor de mensen die eenzaam zijn, maar ook de vrijwilliger zelf kan zich daardoor prettiger voelen. Het voelt goed om iets voor een ander te betekenen. Dat geldt ook voor jongeren. Ouderen vinden het vaak heel leuk om met jongeren in contact te komen en hun ervaringen te horen. Maar als jongere ontdek je dat ouderen ook heel veel te vertellen hebben. De Maatschappelijke Stages kunnen hier invulling aan geven. Zo kunnen leerlingen tijdens de stage een verwenweek voor ouderen organiseren of een groep ouderen uit de wijk meenemen voor een dagje uit. Vanuit het programma Voor Mekaar denken we graag mee!

Meer informatie

Tijdens de workshop voor schoolbesturen werd meer informatie gegeven over het programma Voor Mekaar. Bekijk de aanpak van het programma Voor Mekaar in de powerpoint. Neem voor meer informatie contact op met Marijke de Vries, Programma Voor mekaar (gemeente Rotterdam) via tel. 06 - 53 93 03 26.