Rotterdamse leerlingen praktijkonderwijs krijgen dit schooljaar voor het eerst een diploma

21 februari 2017

Wethouder Hugo de Jonge brengt vandaag een werkbezoek in het kader van de ontwikkeling van het arbeidsmarktdiploma praktijkonderwijs. Hij bezoekt twee leerlingen van CVO Accent op hun stageplaats bij een bakker in Hoogvliet en een staalfabrikant in de Waalhaven. Ook spreekt hij met werkgevers.

 

Leerlingen die praktijkonderwijs (pro) volgen, ontvangen momenteel geen afsluitend diploma. Dit in tegenstelling tot hun leeftijdsgenoten op het vmbo, havo en vwo. Omdat we het belangrijk vinden dat in Rotterdam alle leerlingen hun schoolcarrière met trots kunnen afsluiten, is in Leren Loont! afgesproken dat pro-leerlingen na afsluiting van hun schooltijd vanaf dit jaar ook een diploma krijgen. Nog vóór de zomer zal de eerste lichting van circa 400 leerlingen hun opleiding afronden met het diploma. Werkgevers zijn betrokken bij de vormgeving en lancering van het diploma.

 

Het diploma zal er in Rotterdam en bij de deelnemende scholen in de regio hetzelfde uitzien. Het diploma maakt in één oogopslag zichtbaar wat een leerling kan, in tegenstelling tot de huidige situatie waarin een leerling meerdere (deel)certificaten ontvangt en een portfolio opbouwt. Dat vergroot de trots van de leerling op wat hij heeft bereikt en versterkt de bekendheid en het imago van het pro-diploma op de arbeidsmarkt. Het pro-diploma biedt net als bij andere diploma’s geen garantie op een baan, maar naar verwachting vinden meer pro-leerlingen sneller een bestendige en passende plek op de arbeidsmarkt. Omdat leerlingen leren in bedrijven en bedrijven een belangrijke rol hebben in het praktijkonderwijs, zullen werkgevers snel bekend raken met het diploma.