Skillsbus wordt ingezet op zoek naar talent in het onderwijs

Op verschillende Rotterdamse vo-scholen komt er een bijzondere ‘bus’ langs. Scholieren denken in een ‘normale’ stadsbus te stappen, maar ze komen in een echt ‘klaslokaal’ terecht. En niet zomaar een klaslokaal. Dit is het lokaal van meester Bart. Hij is er alleen zelf niet, want hij is genomineerd voor World Best Teacher. Hij is hard op zoek naar een vervanger en is nieuwsgierig wie de juiste skills bezit om hem te kunnen vervangen.

Talentscouting in het onderwijs

Met de inzet van deze skills escaperoom bus hopen de gemeente Rotterdam en de drie Rotterdamse pabo’s: Thomas More Hogeschool, Inholland en Hogeschool Rotterdam, leerlingen te enthousiasmeren voor een keuze voor het vak leraar. De inzet van de bus is onderdeel van het project Ik maak het! Binnen dit project geven leerlingen van de pabo samen met Rotterdamse leerkrachten voorlichting voor groepen, zijn aanwezig op informatiemarkten en organiseren snuffelstages in het Rotterdamse basisonderwijs. Anna Jansen werkt in het promoteam Ik maak het. Anna: “Naast onze presentaties en oriëntatie ochtenden voor scholieren is de Skillsbus een mooie aanvulling om scholieren te enthousiasmeren voor het onderwijs”.

Skillsbus op het Lyceum Kralingen

Leerlingen van het Lyceum Kralingen mochten deze week het spits afbijten. Hajar, havo 4: “Ik wilde chirurgie gaan studeren, maar ik wil nu toch heel graag op snuffelstage op een basisschool.”  

In teams van zes stappen scholieren het lokaal van meester Bart binnen. Hij heeft een overdrachtsbrief geschreven en opdrachten bedacht om te testen of de scholieren skills voor de klas hebben. Alle opdrachten zijn gekoppeld aan skills die je nodig hebt als leraar. Denk o.a. aan organiseren, begrijpend lezen, rekenen, taal, spelling, maar ook sociale vaardigheden als samenwerken en luisteren komen aan bod. Het is dé uitdaging om alle opdrachten binnen 15 minuten op te lossen en zo uit het klaslokaal van meester Bart te ontsnappen. Als dat lukt kunnen de scholieren vol trots zeggen: ‘Ik heb skills voor de klas’!

Aanmelden

Hebben uw leerlingen ook skills om voor de klas te staan? Meld u aan voor de voorlichting Ik maak het! onderwijstalentscouting@gmail.com of neem telefonisch contact op via 06 – 2450 7824.