Speciaal onderwijs in Rotterdam

Heb je een passie voor onderwijs en wil je een impact hebben op de levens van leerlingen in Rotterdam? De gemeente Rotterdam slaat de handen ineen met onderwijsinstellingen om het groeiende lerarentekort en de tekorten in de kinderopvang aan te pakken. Vooral in het speciaal onderwijs is er een dringende behoefte aan toegewijde leraren die extra ondersteuning bieden aan leerlingen op verschillende niveaus, van basisschoolniveau (SO) tot voortgezet speciaal onderwijs (VSO).

Diversiteit in speciaal onderwijs

In Rotterdam wordt het speciaal onderwijs gekenmerkt door een diversiteit aan onderwijsmethoden, speciaal ontworpen om leerlingen met verschillende behoeften te ondersteunen. Dit onderwijssysteem is opgedeeld in meerdere clusters. Elke cluster is specifiek gericht op het bieden van ondersteuning die past bij de unieke leerbehoeften van leerlingen. In totaal zijn deze clusters verdeeld in vier hoofdcategorieën.

  • Cluster 1: Dit cluster richt zich op blinde en slechtziende leerlingen, soms met meervoudige beperkingen.
  • Cluster 2: Leerlingen in dit cluster zijn doof, slechthorend, of hebben taal- en spraakontwikkelingsstoornissen.
  • Cluster 3: Leerlingen met lichamelijke en/of verstandelijke beperkingen, en langdurig zieke leerlingen.
  • Cluster 4: Leerlingen in dit cluster ervaren psychische belemmeringen en gedragsproblemen.

Ervaar het speciaal onderwijs

Ontdek een typische werkdag in het leven van een leraar in het speciaal onderwijs via video’s van zes Rotterdamse schoolbesturen. De video’s laten zien hoe het reguliere onderwijsprogramma wordt aangepast met extra ondersteuning waar nodig. Je krijgt inzicht in de verschillende clusters en de vereiste diploma’s. Maak je geen zorgen als je nog niet alles weet; de scholen bieden gespecialiseerde trainingen om je te ondersteunen. Bovendien werk je nauw samen met experts zoals logopedisten, fysiotherapeuten of orthopedagogen.

Vind jouw perfecte rol

Of je nu op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, een carrièreswitch overweegt of jouw ervaring wilt inzetten in het speciaal onderwijs, wacht niet langer! Ontdek de wereld van mogelijkheden op de vacaturepagina’s voor werken in het speciaal onderwijs en werken in het voortgezet speciaal onderwijs.

Verdergaande informatie

In de volgende reeks van zeven korte video’s delen docenten hun waardevolle perspectieven over de vier clusters in het speciaal onderwijs. Deze video’s bieden inzicht in hun benaderingen, uitdagingen en successen bij het onderwijzen van leerlingen met diverse behoeften.

Video 1: Speciaal onderwijs: De vier clusters toegelicht

Verdergaande informatie

Video 2: Werken met Visueel Beperkte Leerlingen (Cluster 1)

Verdergaande informatie

Video 3: Werken met Gehoor- en Taaluitdagingen (Cluster 2)

Verdergaande informatie

Video 4: Werken met gehoor- en taaluitdagingen (Cluster 2)

Verdergaande informatie

Video 5: Werken met lichamelijke/verstandelijke beperkingen (Cluster 3)

Verdergaande informatie

Video 6: Werken met psychische belemmeringen (Cluster 4)

Verdergaande informatie

Video 7: Werken met psychische belemmeringen (Cluster 4)

Verdergaande informatie

Wil jij werken in het speciaal onderwijs?

Overweeg je een carrière in het speciaal onderwijs of ben je geïnspireerd om ook een verschil te maken? Kijk dan hier voor meer informatie.