Spelenderwijs weerbaar tegen cybercriminaliteit

Nu we meer online zijn dan ooit, groeit ook het aantal gevallen van cybercrime explosief. Via nepwebshops, identiteitsfraude en phishing worden vele miljoenen buitgemaakt. Reden temeer om kinderen tijdig wegwijs en weerbaar te maken in de wereld van cybercriminaliteit. Met het spelen van HackShield (www.joinhackshield.nl) vergroten kinderen uit groep 7/8 spelenderwijs hun digitale weerbaarheid op weg naar de middelbare school. Zo weet ook de 10-jarige Hannah uit Rozenburg die de online game fanatiek speelde.

Leuk en leerzaam

Hannah – spelersnaam ‘Bekkie’ – zit in groep 7 van de Rozenhorst in Rozenburg en speelde HackShield thuis op de Chromebook. “Ik moest m’n eigen spelersnaam bedenken en zelf een poppetje ontwerpen, dat vond ik al leuk. De levels die je daarna in het spel moet spelen, zijn eigenlijk een soort puzzels die je moet oplossen. Hoe meer levels je haalt, hoe meer punten je verzamelt. Je krijgt ook vragen, bijvoorbeeld ‘moet je als wachtwoord konijntje123 kiezen of MilkshakebanaanMickeyMini#5910?’ Zo leer je dat je altijd moeilijke wachtwoorden moet gebruiken. Anders kan iemand je account makkelijk hacken. Ik vond de levels in HackShield soms moeilijk en uitdagend, maar vooral heel leuk en leerzaam.”

“HackShield was soms moeilijk en uitdagend, maar vooral leuk en leerzaam”

Essentiële digitale ervaring

Als Hoofd Communicatie bij een bedrijf in agrarische grondstoffen ziet Miranda Janse – de moeder van Hannah – ook de gevaren van cybercriminaliteit. “We krijgen regelmatig digitale spookfacturen en onze firewall heeft nog nooit zoveel spamberichten tegengehouden als nu. Hoe eerder kinderen zich bewust zijn van alle digitale gevaren, hoe beter. De spelvorm waarin HackShield kinderen leert over phishing en andere vormen van cybercriminaliteit vind ik heel tof. Daarbij verzamelden Hannah punten voor haar klas. Ze zaten met elkaar in competitie en dat versterkte ook het groepsgevoel.”  Hannah vult aan: “Dit is veel leuker dan gewoon leren. Als je iets in een spelvorm maakt, dan willen kinderen het juist meer gaan spelen en dan leren ze ook veel meer.”

“De spelvorm waarin HackShield kinderen leert vind ik heel tof”

Speel HackShield gratis

Door kinderen in groep 7/8 de nodige bagage mee te geven over cybercriminaliteit, staan ze op de middelbare school sterker in de digitale wereld. Als HackShield Cyber Agent kunnen ze zichzelf en hun omgeving straks beter beschermen tegen online gevaar. Hackshield is gratis te spelen via www.joinhackshield.nl.