Studenten koken 3.000 maaltijden voor kwetsbare gezinnen

Het wegvallen van een krachtvrouw uit de wijk die avondeten voor veel kwetsbare gezinnen kookt, zorgde dat wijkagent Natalie van Hoorn een noodkreet op LinkedIn plaatste. De bal is aan het rollen gegaan. Door het snelle schakelen van gemeente Rotterdam zijn het de studenten horeca van Zadkine Startcollege die zorgen dat de gezinnen een gezonde maaltijd op tafel hebben.

Fantastisch hoe krachtvrouwen in de wijk zorgen voor kwetsbare gezinnen. Alleen wanneer het coronavirus roet in het eten gooit en zo’n steunpilaar wegvalt, wordt pijnlijk duidelijk wat er in sommige wijken aan de hand is. De alerte wijkagent Natalie van Hoorn plaatste een oproep op LinkedIn wie een aantal maaltijden wilde koken. De reacties waren massaal.

Opleidingsmanager Nilanthi Lammers van Zadkine Startcollege had de oproep ook gezien en wilde de actie naar een meer maatschappelijk niveau tillen. Lammers belde gemeente Rotterdam en legde het voorstel voor: horeca studenten bereiden een gezonde avondmaaltijd voor de kwetsbare gezinnen in de wijk. Dit doen zij tien weken lang, drie dagen per week. Dus 3.000 maaltijden in totaal. Na afloop is er een evaluatie. De gemeente snapte het maatschappelijk probleem dat op deze manier én wordt opgelost én inzichtelijk maakt wat de omvang is. Zij is enthousiast en heeft zelfs Facilicom Foundation als sponsor bereid gevonden om de kostprijs te vergoeden.

Via het Huis van de Wijk De nieuwe Gaffel van wmo radar zijn de adressen bekend. Door Pameijer wordt het eten bij Zadkine Startcollege opgehaald en gedistribueerd naar verschillende uitgiftepunten zoals Aktiegroep, bewonersgroepen en wijkpastoraat in de wijken Feijenoord, Het Oude Westen, Vreewijk en Cool. Zero food waste voegt daar nog producten zoals aardappelen en groente aan toe, die zij van bedrijven gratis ontvangt.

Docent Kees Arons vindt het allemaal fantastisch en is trots op zijn mensen. “Ja, want ik doe het niet alleen hoor. Samen met horeca docenten Geert en Imke begeleiden we de studenten. We hebben de studenten gevraagd wie hieraan wil meewerken. Nou, we hebben zelfs een wachtlijst, omdat er zoveel animo is, en we met de 1,5 meter regel moeten werken. Hoe mooi is het dat onze studenten die vaak zelf uit een kwetsbare positie komen nu iets doen voor kwetsbare gezinnen. Het is inmiddels hun derde opdracht: voor Humanitas bereiden ze maaltijden en samen met Resto VanHarte zorgen ze dat eenmaal per week bewoners van Vreewijk tegen kostprijs een afhaalmaaltijd kunnen ophalen. Als je dan ook nog weet dat we deze periode gebruiken om de praktijkexamens bij onze studenten af te nemen terwijl ze deze maatschappelijke bijdrage leveren, ben ik oké!”, aldus Arons.

Foto: Horeca studenten Selina en Sabrina van Zadkine Startcollege