Vraag nu subsidie aan voor een groenblauw schoolplein ook bij nieuwbouw of renovatie

Nog meer basisscholen in Rotterdam kunnen hun schoolplein groen en klimaatvriendelijk maken. Er is weer subsidie beschikbaar om het schoolplein te transformeren tot een groenblauw schoolplein. En het is nu ook mogelijk om subsidie aan te vragen voor een schoolplein bij nieuwbouw of grootschalige renovatie. 

Wordt jouw basisschool volledig vernieuwd? Of wordt het bestaande gebouw volledig gerenoveerd? Als er meteen een groenblauw schoolplein wordt aangelegd, kan de gemeente de school ondersteunen met subsidie. Er is al subsidie beschikbaar om bestaande schoolpleinen op deze manier te verduurzamen, en nu is er ook een bijdrage beschikbaar voor nieuwbouw of grootschalige renovatie van het gebouw.

Het is namelijk een goed idee om bij nieuwbouw direct een groenblauw schoolplein aan te leggen. Op die manier gaat het nieuwe plein gelijk op met het bouwproject, en kost dit minder geld en tijd dan wanneer het plein apart wordt aangepakt.

Bedragen en voorwaarden nieuwbouw

Er is jaarlijks in totaal € 500.000 beschikbaar. Een school kan maximaal € 55.000 aan subsidie krijgen. Maximaal € 5.000 daarvan is bedoeld voor het ontwerp van het schoolplein, en maximaal € 50.000 voor de aanleg. Na de aanvraag ontvangt de aanvrager binnen 8 weken bericht of de subsidie is toegekend.

Er zijn wel een aantal voorwaarden voor het aanvragen van de subsidie:

  • Een school kan alleen een bijdrage voor een groenblauw schoolplein krijgen als de school is opgenomen in het Integraal Huisvestingsplan.
  • De school en/of het bestuur moet een minstens even grote bijdrage doen aan het groenblauwe schoolplein.
  • Het schoolplein moet voor 1 december 2026 worden opgeleverd.
  • Eén derde deel van het nieuwe plein moet op een natuurlijke manier worden ingericht. En na schooltijd moet het plein toegankelijk zijn voor kinderen uit de buurt. Zo profiteren ook zij mee, want vaak zijn schoolpleinen de enige grotere speelplekken in een buurt. 

Subsidieregeling bestaande scholen

Ook de subsidieregeling voor groenblauwe schoolpleinen bij bestaande scholen is er weer. Tot uiterlijk 1 juni 2024 kunnen basisscholen via deze link subsidie aanvragen.

In totaal hebben 24 scholen de afgelopen jaren deze subsidie voor groenblauwe schoolpleinen gekregen. Met de groenblauwe schoolpleinen regeling van 2024 kunnen opnieuw minimaal vijf schoolpleinen subsidie krijgen op het plein aan te pakken.

Het voordeel van een groenblauw schoolplein

Een groenblauw schoolplein is een avontuurlijke plek met veel groen.  Het is een natuurlijk schoolplein, waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en buitenlessen kunnen volgen. Bovendien is er aandacht voor opvang en afvoer van regenwater. Het is lekker koel in de zomer en regenwater kan hier goed in de grond zakken. Het maakt kinderen spelenderwijs bekend en vertrouwd met de natuur. Buitenspelen in de natuur prikkelt de fantasie en maakt kinderen meer creatief in het spelen. We realiseren zo samen meer groen en maken de stad klimaatbestendiger.

Bekijk informatie per thema

Meer informatie en aanvragen

Gerelateerde artikelen