Blended onderwijs: het onderwijs van de toekomst – CMD Studenten denken mee over onderwijs in het post corona tijdperk

Van de één op de andere dag moest het onderwijs om van fysiek naar volledig online. Het onderwijs van de toekomst, was ineens realiteit. De opleiding Communication and Multimedia Design (CMD) op Hogeschool Rotterdam reageerde snel en gebruikte deze situatie voor een Design Challenge, onderverdeeld in twee vraagstukken: Blended Learning en Blended Mobility. Derdejaarsstudenten ontwerpen nieuw onderwijs: fysiek, in combinatie met online, rekening houdend met duurzaamheid en inclusiviteit, socialisatie, kwalificatie en subjectivatie. De opdrachtgever? Hogeschool Rotterdam.
Het uitbreken van de coronacrisis bracht docenten Saskia Best en Isabella Voskuijl meteen op een idee. “Het was een te mooie kans om te laten liggen. Op deze manier konden we de actuele context omzetten naar een project. Corona is eigenlijk de katalysator van vernieuwend onderwijs.”
Prangend vraagstuk
Ook Hogeschool Rotterdam is enthousiast over de opdracht en wil serieus met de uitkomst ervan aan de slag. Voorzitter van het College van Bestuur, Ron Bormans daagt de studenten uit. “Dit is echt een prangend vraagstuk. Hoe zou het blended onderwijs van de toekomst bij ons eruit moeten zien? Jullie studenten mogen de concepten aanleveren. Je krijgt daarbij ondersteuning van experts van de Werkplaatsen Onderwijsleertechnologie, Internationalisering en SURF. Ik daag jullie uit.”
Beide projecten richten zich op het reguliere onderwijs van CMD. Blended Mobility heeft ook internationale studenten als doelgroep, legt Saskia Best uit. “Bij onze ontwerpopleiding is een buitenlandverblijf belangrijk en verrijkend, zoals het volgen van een stage of minor of een studiereis. Dat is nu in één klap tot stilstand gekomen. Hoe kan je dat met blended onderwijs oplossen? En hoe kan je het breder maken, denkend aan inclusiviteit? Niet iedere student kan zich een buitenlandse reis financieel veroorloven. Verwacht wordt dat de studenten ook duurzaamheid meenemen, want reizen met het vliegtuig is niet milieubewust.”
Daarnaast is een eis dat de oplossingen innovatief en creatief zijn. “Het gaat echt om vernieuwend onderwijs. Een mooi voorbeeld is een virtuele praktijkruimte voor de opleiding Fysiotherapie, bedacht door een student.”
Studenten uit België
De projecten duren zo’n acht weken. De studenten zijn inmiddels aan de eindsprint begonnen en lekker hard aan het werk, en uiteraard, volledig online. Dat was best even wennen, vertelt student Jocelin Shumbusho Niyonzima. “Natuurlijk is het ook makkelijk, ik heb geen reistijd, maar ik mis wel het gebouw en het samen met mijn medestudenten in één ruimte werken.” Onderdeel van de projecten is het samenwerken met studenten uit België die een soortgelijk project hebben. Regelmatig hebben niet alleen de docenten, maar ook de studenten contact met elkaar. Jocelin: “Twee à drie keer per week hebben we online contact, en geven we elkaar feedback.”