STC-opleidingsschip Ab Initio duurzaam, innovatief én toekomstproof

Ab Initio is een nieuw, duurzaam, bruikbaar, herkenbaar, innovatief én toekomstproof opleidingsschip voor studenten. Dé plek voor een vliegende carrièrestart binnen de maritieme sector en een varend lab voor binnenvaartinnovatie. In 2018 zijn studenten, leerlingen en medewerkers van STC Group gaan nadenken over een nieuw, hypermodern opleidingsschip. Nu, drie jaar later, wordt het schip ook echt gebouwd.

Nederland heeft met ruim 8.000 binnenvaartschepen de grootste vloot van Europa. Willen we deze koppositie behouden, dan zijn goed opgeleide medewerkers cruciaal. Ab Initio speelt daarbij een zeer belangrijke rol. Leerlingen en studenten kunnen er ervaring opdoen met de allernieuwste technieken. Bovendien komen de afmetingen van Ab Initio overeen met huidige en toekomstige schepen. Studenten kunnen zich dus geen betere leeromgeving wensen. Het nieuwe schip vervangt twee oudere STC-instructieschepen.

De Ab Initio is het schoolvoorbeeld van duurzaamheid. Bij de bouw wordt gebruik gemaakt van recyclebare materialen en het schip krijgt een hybride voortstuwing. Het schip kan zelfs gedeeltelijk eigen energie opwekken.

Naast instructieschip fungeert Ab Initio als innovatief fieldlab. Dat betekent dat bedrijven langdurig innovatieve producten en diensten kunnen onderzoeken, testen en demonstreren – al dan niet met inzet van studenten. Naar verwachting wordt dit schip in het najaar van 2022 in gebruik genomen.

Bekijk andere verhalen uit het MBO