Landelijk testbeleid coronavirus verder uitgebreid

Vanaf woensdag 6 mei start de GGD Rotterdam-Rijnmond met het testen van onder andere onderwijs- en kinderopvangpersoneel met gezondheidsklachten die passen bij het coronavirus. Het gaat met name om medewerkers die voor hun beroep in contact komen met kinderen en milde gezondheidsklachten hebben.

Het testen van deze nieuwe doelgroepen gebeurt in de teststraat in de parkeergarage bij Topsportcentrum Rotterdam. Ook de mobiele testlocaties (camperbussen) die de GGD inzet voor zorgorganisaties kunnen ingezet worden voor scholen, opvang en sportlocaties in de regio. De testen zijn bedoeld voor personen met gezondheidsklachten die:

  • Werken in het (speciaal) basisonderwijs
  • Werken bij (medische) kinderdagverblijven
  • Werken in de buitenschoolse opvang (BSO)
  • Zich inzetten als gastouder
  • Betrokken zijn bij het vervoer van groepen kinderen van- en naar het (speciaal) basisonderwijs of kinderopvang.

Aanmelden

Alle scholen, kinderopvanglocaties, sportaanbieders en vervoerders waarvan het personeel in aanmerking komt voor een test, worden geïnformeerd door de GGD. Hierbij krijgt de GGD hulp van het CJG, de gemeenten en de Inspectie Kinderopvang. Vanaf 4 mei kan personeel aangemeld worden voor een test door de betrokken arbo- of bedrijfsartsen. Vanaf 6 mei kunnen de eerste medewerkers getest worden. Hiervoor is voldoende testcapaciteit bij de GGD.

Testen bij de GGD

De parkeergarage bij Topsportcentrum Rotterdam is al sinds 6 april in gebruik als testlocatie voor zorgmedewerkers met klachten. Sinds de start van de externe testlocatie is de GGD Rotterdam Rijnmond in staat geweest om in te spelen op de behoefte zorgpersoneel met milde klachten te testen op het coronavirus. Wekelijks worden honderden testen ingepland voor zorgmedewerkers met milde klachten. 

De externe locatie is ingericht als drive-in locatie. Medewerkers die aangemeld zijn en een afspraak hebben, wordt gevraagd om zoveel mogelijk alleen en met de auto de komen. Na controle van aanmelding en legitimatie, kunnen zij door naar de parkeergarage. In de eigen auto neemt een GGD-medewerker de test vervolgens af. Voor mensen die niet met de auto kunnen komen is er een andere route. Vanwege besmettingsrisico’s raadt de GGD af om met het openbaar vervoer te komen. De medewerkers worden later telefonisch door de GGD geïnformeerd over de uitslag.

Ook de mobiele testlocaties (camperbussen) die de GGD op dit moment inzet voor zorgorganisaties kunnen ingezet worden voor scholen, opvang en sportlocaties.

Adviezen voor scholen en kinderdagverblijven tijdens de coronacrisis

In veel Nederlandse scholen is de luchtkwaliteit onvoldoende door slechte ventilatie. Dit leidt tot hoofdpijn, vermoeidheidsklachten en verminderde leerprestaties. Uit onderzoek is bekend dat onvoldoende ventilatie een risico is voor de overdracht van infectieziekten. Sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus ervaren we wereldwijd hoe belangrijk het is om het risico op infecties te beperken.

Volgens het RIVM zijn er geen aanwijzingen dat het virus zich aerogeen (via zwevende deeltjes in de lucht) verspreidt. Wel zijn er aanwijzingen dat in een slecht geventileerde ruimte het virus iets langer in de lucht kan blijven hangen, waardoor het besmettingsgevaar in deze ruimten groter is.