Direct naar content
Onderwijs010

Leraar worden in het basisonderwijs

Om les te kunnen geven in het basisonderwijs, moet je een onderwijsbevoegdheid hebben. Hoe je deze bevoegdheid haalt, hangt af van je vooropleiding en van je wensen.

Je kunt na havo of vwo een opleiding volgen of, als je al minimaal een hbo-opleiding hebt gedaan, zij-instromer worden. Er is ook een programma om van een mbo-opleiding naar de pabo te kunnen gaan. En het is mogelijk om in deeltijd te studeren of te kiezen voor een duaal traject, waarbij je werken en leren combineert.

Voltijd pabo (voltijd 4 jaar, vooropleiding havo of vwo)

In Rotterdam bieden drie hogescholen een pabo-opleiding aan: Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland en Thomas More Hogeschool. Zij bereiden je voor op het beroep leraar in het basisonderwijs en specifiek voor scholen in Rotterdam. Deze opleidingen werken samen met de verschillende schoolbesturen in Rotterdam.
Daarnaast zijn er mogelijkheden om verkort en/of in deeltijd een opleiding te volgen. Het meest geschikte traject is per individu verschillend en is afhankelijk van de vooropleiding, eerdere werkervaring en persoonlijke situatie. Je maakt daarover afspraken met de pabo.

Verkort deeltijd
Vooropleiding: hbo of wo
Duur: gemiddeld 2 jaar

Flexibel/duaal
Vooropleiding: mbo of havo (je moet een toelatingstoets doen)
Duur: gemiddeld 3 jaar

Academische pabo
Vooropleiding: vwo
Duur: gemiddeld 5 jaar
De academische pabo is een combinatie van de pabo-opleiding van Hogeschool Rotterdam en de opleiding Pedagogische wetenschappen van de Erasmus Universiteit.