Direct naar content

Oriënteren

Voordat je gaat solliciteren om als Rotterdamse leraar aan de slag te gaan, is het belangrijk uit te zoeken of een baan als leraar iets voor jou is. Ga op onderzoek en stel jezelf de volgende vragen:

  • Wat houdt het beroep van leraar in?
  • Past het bij me?
  • Waar wil ik werken (type onderwijs en school)?
  • Welke opleiding heb ik nodig met mijn voor opleiding en ervaring?
  • Wat houdt de opleiding in?
  • Wat is de tijdsinvestering en wat betekent dit voor mijn persoonlijke situatie?
  • Welke mogelijkheden zijn er om de opleiding te financieren?

Bezoek voorlichtingsbijeenkomsten van schoolbesturen en lerarenopleidingen

In Rotterdam worden informatiebijeenkomsten georganiseerd voor mensen die een zij-instroomtraject overwegen. Op deze bijeenkomsten hoor je veel praktische informatie over de invulling van het traject. Vaak zijn er ook sprekers aanwezig om te vertellen over hun ervaringen met een zij-instroomtraject.

Er worden ook open dagen/informatiebijeenkomsten georganiseerd door de drie hogescholen (Hogeschool Rotterdam, Hogeschool Inholland, Thomas More). Tijdens deze bijeenkomsten zal met name de manier waarop jouw opleidingstraject vorm wordt gegeven centraal staan.

Het onderwijsloket organiseert gedurende het jaar verschillende webevents waar ervaringsdeskundigen hun verhaal delen.

Doe een korte stage of volg meeloopdagen op school

De beste manier om te kijken of het onderwijs iets voor jou is: loop een aantal dagen mee op een school. Je ziet het werk van een leraar, je maakt kennis met de doelgroep waar je les aan gaat geven en je ervaart de sfeer op een school. Veel scholen staan open voor een meeloopdag.

Persoonlijk adviesgesprek

Wil jij weten wat voor jou de beste of snelste route naar leraarschap is? Bij het onderwijsloket kan je in gesprek gaan met een onderwijsadviseur. Zo kan je een advies op maat krijgen welke opleiding het best bij je past, of voor welk type functies je in aanmerking komt.
De hogescholen bieden de mogelijkheid voor een studieadviesgesprek. Kijk op de website van de verschillende hogescholen voor de mogelijkheden.

Online test/checklist

Wil jij weten of jouw vaardigheden en interesses passen bij het beroep van leraar? En welk type onderwijs het best bij jou aansluit? Doe de zelftest Carrier switch naar het onderwijs. Om je te helpen wat er nodig is om leraar te worden kan de checklist van de rijksoverheid je helpen.

Bijeenkomsten Onderwijs010

De gemeente Rotterdam organiseert samen met de Rotterdamse schoolbesturen en pabo’s verschillende bijeenkomsten en contactmomenten:

Uitzending Informatieavond carrièreswitchers met werkervaring en een afgeronde havo, vwo of mbo 4 diploma

Uitzending informatieavond zij-instromers met minimaal een afgeronde hbo-diploma

Zij-instroom Q&A-sessies (minimaal hbo)