Thomas More leidt leraren op tot teacher leaders

Wie na zijn of haar hbo-opleiding denkt klaar ze zijn met leren heeft het mis. Uiteraard leer je door vlieguren te maken voor de klas, maar dat kan ook door het volgen van een post-hbo opleiding. Thomas More Hogeschool heeft een nieuwe flexibele post-hbo opleiding ontwikkeld: teacher leadership. Onderwijs010 sprak erover met Wendy Koopmans van Thomas More.

Toen Wendy met haar collega’s van de Thomas More Academie sprak merkte zij dat de behoefte om je te kunnen ontwikkelen groot is bij leraren. Wendy: ‘Daarom hebben we als Thomas More deze post-hbo opleiding ontwikkeld. In deze opleiding hebben we echt geprobeerd om iets te ontwikkelen wat zich onderscheidt van andere post-hbo opleidingen. Zo zijn we de eerste opleiding die zich richt op persoonlijk leiderschap, terwijl de meeste opleidingen zich richten op cognitieve- en vakkennis. ’ Eerder opgedane inzichten en ervaringen worden vanuit persoonlijk leiderschap benut voor aanzetten tot bredere ontwikkeling in de school.

Post-hbo

Een flexibele post-hbo opleiding is anders dan een gewone post-hbo-opleiding. Het is bedoeld voor professionals die zich verder willen ontwikkelen en specialiseren in hun vakgebied en breder van betekenis willen zijn. Wendy: ‘In onze opleiding richten we ons op drie punten: kennis en vaardigheden op didactisch en pedagogisch gebied, persoonlijk leiderschap en het vergroten van je impact. Daarbij focussen we ons echt op de werksituatie van de deelnemers. Op die manier maken we het voor iedereen tastbaar en herkenbaar.’

Teacher leadership

Als de deelnemers hun opleiding hebben afgerond bezitten zij de skills die bij een teacher leader passen. ‘Dat houdt in dat iemand continu bezig is met zijn of haar eigen ontwikkeling, door middel van een kritische blik en onderzoekende houding. Daarnaast is de teacher leader ook een trekker van onderwijsontwikkeling in de school. Daar collega’s te enthousiasmeren en samen na te denken over de invulling van het onderwijs zullen ze het onderwijs en zichzelf steeds verbeteren. Daar zijn wij van overtuigd.’ sluit Wendy haar verhaal af. 

Wil je meer weten over de opleiding tot teacher leader? Kijk dan op: https://thomasmoreacademie.nl/018-flexibele-post-hbo-opleiding-richting-teacher-leadership/