Tips voor online- en thuisonderwijs
Hieronder vind je een aantal tips en handige informatie voor online- en thuisonderwijs.
Les op afstand groep 1 en 2
De PO-Raad heeft de kaart ‘les op afstand, focus en inrichting’ gepubliceerd. Deze kaart biedt scholen een handvat om aan de hand van de eigen onderwijsmethoden leerdoelen te prioriteren om het onderwijs op afstand voor lezen, taal en rekenen voor groep 3 t/m 8 vorm te geven. Nu is er ook een tweede kaart beschikbaar. Deze richt zich op les op afstand aan groep 1 en 2.
Studenten helpen scholieren
Een bijzonder initiatief is ‘Studenten helpen Scholieren’. Studenten bieden hier kosteloos bijles aan, voor die leerlingen die het goed kunnen gebruiken. Op de website van Studenten helpen scholieren kun je een koppeling maken met een student die gratis bijles wil geven aan een leerling.
Gereedschapskist (voor kwetsbare kinderen)
In een extra editie van de Gereedschapskist (Hogeschool Rotterdam) vind je een overzicht van de belangrijkste uitdagingen en manieren waarop scholen en anderen juist deze kinderen kunnen steunen. Bekijk de nieuwsbrief hier.
Digitaal Veilig
We zijn steeds meer actief op internet. Dit biedt kansen, maar helaas zijn er ook mensen die er misbruik van maken. Criminaliteit via internet neemt toe, waarbij iedereen slachtoffer kan worden. Phishing, gijzelsoftware, oplichting en spam kunnen grote schade aanbrengen. In onderstaand informatieblad tref je de belangrijkste en eenvoudige maatregelen aan die je kunt treffen om jezelf en anderen te beschermen. Kijk ook op rotterdam.nl.cyber.
Middelen online- en thuisonderwijs
- Van app tot lesbrief en van ondersteuning bij het inrichten van een digitaal leslokaal tot het aanvragen van laptops en kennisdeling: je vindt het op de website van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.
- Lekker Fit! inspiratieblad met tips voor gratis online en thuisonderwijs:
Thuisonderwijs
Bijna alle scholieren en studenten kunnen in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs gratis gebruik maken van digitaal lesmateriaal. Voor leerlingen in het primair onderwijs was toegang voor thuisgebruik al geregeld. Op de website www.lesopafstand.nl kunnen scholen hierover meer informatie vinden. Deze website helpt scholen om onderwijs te kunnen blijven geven nu veel leerlingen niet meer fysiek naar school kunnen. Op www.leraar.nl staan inspiratievolle, slimme (gratis) tools, handige ideeën en blogs met advies over hoe je als leraar op afstand les kan geven.
Kijktips voor leerlingen
- In een speciaal Jeugdjournaal over het coronavirus wordt onder andere verteld hoe je het virus kunt krijgen en hoe het zich verspreid. En worden vragen van kinderen beantwoord.
- Het educatieve jeugdprogramma Klokhuis komt elke doordeweekse middag met een masterclass. Op YouTube, Facebook, Instagram, Twitter, TikTok en via de website van Het Klokhuis kunnen kinderen dagelijks om 14.00 uur een creatieve opdracht doen, zoals striptekenen, jazzdansen, nepwonden maken, chips bakken, karate en games bouwen.
- Bioloog Freek Vonk heeft een YouTube-serie waarin hij als meester Freek lesgeeft over zijn favoriete dieren. Kinderen kunnen zelf meedoen met de lessen door een dierenpaspoort te downloaden en opdrachten uit te voeren.
Films
- Hoe kun je besmet raken met coronavirus
- Handen wassen
- #CoronaNoJoke (filmpje gemaakt voor jongeren)
- Update #CoronaNoJoke (filmpje gemaakt voor jongeren)