Uitreiking Rotterdamse Kinderrechten Award 2020

Op 18 november 2019, de start van de Week tegen Kindermishandeling, reikt de gemeente voor de derde keer de Kinderrechten Award uit aan een Rotterdammer of een Rotterdamse organisatie die zich belangeloos inzet voor kinderen. De winnaars van de Rotterdamse Kinderrechten Award 2019 zijn:

  • Carmelita Cleve (categorie Rotterdammer)
  • Hotspot Hutspot (categorie Rotterdamse organisatie)

De jury heeft uit de nominaties de onderstaande initiatieven gekozen die kans maakten op een award:

Top 3 genomineerde Rotterdammers

Zoë Cochia
Zoë draagt op een bijzondere wijze bij aan talentontwikkeling en zelfredzaamheid van kinderen in de Afrikaanderwijk, vindt de jury. Op innovatieve manier maakt ze gebruik van kunst en cultuur, genaamd, ‘Niffo’. Dit betekent in straattaal ‘Neef’. De naam verwijst naar een familiaire omgeving, waarin allerlei doelgroepen bij elkaar kunnen komen met behulp van kunst in uiteenlopende vormen. Ze geeft kinderen een bredere blik op de wereld, maar ook aandacht en een veilige plek.

Anouar El Addouti
Van het organiseren van sportwedstrijden voor de jeugd, burendagen om jong en oud te verbinden, kinderrechten bespreekbaar maken op scholen tot en met kluskanjer zijn in de wijk. De jury ziet Anouar als een zeer bij de maatschappij betrokken, talentvolle jongeman. Op sportieve wijze probeert hij de jeugd in de straten van Rotterdam weerbaarder te maken en te motiveren om hun zwakke punten om te zetten naar doelen.

Carmelita Cleve
Al een aantal jaar is de gepensioneerde Carmelita als vrijwilliger vier dagen per week te vinden bij Duimdrop, een speelgoed-uitleenpunt in de wijk. Ze staat bekend als ‘Mamalita’, de moeder van alle kinderen. Wat betreft de jury doet deze bijnaam haar recht. Ze leent het speelgoed uit, maar is ook een luisterend oor voor de kinderen én ouders, daarnaast organiseert ze allerlei activiteiten als filmkijken, bingo, bowlen en barbecues voor kinderen die vaak niet op vakantie gaan.

Top 3 genomineerde Rotterdamse organisaties

STRONG – Supporting the Rights of New Generations
STRONG is een project van ROC Albeda. De school wil met het project kinderrechten bekend maken bij kinderen, ouders en (toekomstige) professionals, een belangrijke opgave wat betreft de jury. Hoofddoel is kindermishandeling tegengaan. Door o.a. het organiseren van een mars tegen kindermishandeling met honderden eerstejaarsstudenten, een daaropvolgend debat, maar ook het organiseren van de MBO Kinderrechten conferentie op de Erasmus Universiteit.

Hotspot Hutspot
Van buurtmoestuinen naar gezellig samen koken in het wijkrestaurant. Hotspot Hutspot zet voedsel in om mensen te activeren en te verbinden. Tieners uit de kwetsbare wijken van Rotterdam weten na schooltijd de weg te vinden naar de organisatie. Ze vinden er positieve bekrachtiging, leren gezond koken en eten en worden meer betrokken bij hun wijk. Hotspot Hutspot draagt een goed steentje bij aan het gezond laten opgroeien van kinderen, vindt de jury.

Stichting Stem Zonder Gezicht
Stichting Stem Zonder Gezicht zet zich in om de meest kwetsbare kinderen gelijke kansen te geven in de samenleving. Door allerlei initiatieven te organiseren, zoals zomerkampen voor kinderen die niet op vakantie kunnen en het uitdelen van kerstcadeautjes. Daarnaast lobbyt de stichting bij beleidsmakers om te zorgen dat steeds minder kinderen in armoede opgroeien. De jury is onder de indruk van de inzet van Stem Zonder Gezicht.