Project Urban Onderwijs: Kansengelijkheid in het onderwijs is in deze tijd urgenter dan ooit
Het onderwijs heeft een belangrijke rol in het bestrijden en verkleinen van ongelijkheid. Kinderen uit kansarme gezinnen kunnen door onderwijs ontkomen aan armoede en achterstand. Dat zou zo moeten zijn, maar helaas blijkt de kansenongelijkheid juist toe te nemen.
Daarbij hebben docenten te maken met superdiverse klassen, leerlingen met allerlei problematiek en een grote druk vanuit de samenleving. Lesgeven in de grote stad vergt een andere taal, andere codes. Welke taak heeft het onderwijs in het vormen van kritische en zelfstandige burgers? En wat moeten docenten daarvoor kunnen?
Studio Noodzaak en Gelijke Kansen Alliantie presenteren Urban Onderwijs, bestaande uit een documentaire, een boek en een 7-delige talkshow, waarin docenten uit po, vo, mbo en hbo, maar ook onderwijskundigen, docentenopleiders onderzoeken hoe het onderwijs de kansen van álle leerlingen kan vergroten, ongeacht niveau, sociaaleconomische achtergrond of kleur.
Talkshow in Rotterdam
Op vrijdag 13 november gaan Rotterdamse onderwijsprofessionals, wethouder Onderwijs Said Kasmi en studenten met elkaar en met presentator Abdelkader Benali (ambassadeur Gelijke Kansen) in gesprek over dit onderwerp in de tweede talkshow van project Urban Onderwijs.
Documentaire ‘Een wereld van verschil’
Op de dagen van de talkshows komt tegelijk documentaire ‘Een wereld van verschil’ online, waarin het project vier Rotterdamse leraren volgt die het verschil proberen te maken en kansen vergroten, maar daarnaast ook ondervinden hoe lastig dit is in de dagelijkse praktijk. ‘Een wereld van verschil’ laat zien dat lesgeven in de grote stad veel van docenten vraagt en krachtig mensenwerk is.
Meer informatie en aanmelden
Kijk voor meer informatie op de website van Urban Onderwijs of meld je hier direct aan voor de Talkshow.