Van mode naar basisonderwijs
“Als zij-instromer neem je een lading levenservaring mee naar de klas.”
Arno Franken (35 jaar), leerkracht groep 5/6 openbare basisschool De Korf
Ik heb tien jaar commerciële functies gehad in de mode en sinds februari 2023 sta ik drie dagen per week als zij-instromer voor een combinatieklas groep 5/6. Van de drie dagen sta ik twee dagen zelfstandig voor de klas en één dag doe ik dit samen met mijn begeleidende leerkracht. Zelfstandig voor de klas staan was zwaar in het begin. Vroeger op kantoor kon ik makkelijk uitzoomen en mezelf even afzonderen om mijn werk te doen. Als leerkracht sta ik de hele dag aan: je moet er altijd zijn voor de kids. Als zij-instromer neem je een lading levenservaring mee naar de klas. Kinderen voelen dat: je straalt rust en controle uit en dat geeft je een natuurlijk overwicht. Mijn ouders en mijn vrienden vinden mijn switch een leuke en moedige keuze en die waardering doet me goed.
Na tien jaar diverse functies te hebben gedaan voor dezelfde werkgever, voelde ik de behoefte om te veranderen. Ik zag geen uitdaging in een werkgever in een andere branche. Ik was goed in mijn werk, had een prima salaris, maar ik voelde geen voldoening meer en miste zingeving. Dat knaagde: waar wil ik naartoe met mijn leven en met mijn ontwikkeling? Ik trainde en coachte kinderen in honkbal. Dat gaf mijn plezier en ik kreeg positieve feedback van ouders en andere coaches: ze vonden dat ik het hartstikke leuk en goed deed. Op een gegeven moment ben ik in contact gekomen met het zij-instroomtraject en de stichting BOOR. Toen ik een dag had meegelopen op een school in Rotterdam-Noord wist ik het zeker: ik wil het onderwijs in.
Werken en leren: zekerheid van inkomen
Mijn inkomen en vaste leventje wilde ik niet zomaar opgeven, want ik moest ook de hypotheek betalen. Het mooie van het zij-instroomtraject is dat je leert én werkt; je hebt dus gelijk een inkomstenbron. Het contact met stichting BOOR vond ik bijzonder fijn: helder, duidelijk en professioneel. Ik had er een goed gevoel bij en heb het geschiktheidsonderzoek afgelegd en alle toetsen gehaald. Daarna ben ik via BOOR op sollicitatiegesprek geweest bij basisschool De Korf Montessori.
Op fietsafstand
Een van de voorwaarden voor de keuze van de school moest zijn dat deze op fietsafstand van mijn huis zou liggen, want ik wilde niet meer in de auto en in de file naar mijn werk. De Korf voldeed aan die eis. Ik ben eerst vanaf december 2022 fulltime onderwijsassistent geweest. Ik was vooral aan het observeren en mocht af en toe een klein lesje geven. Vanaf februari 2023 sta ik dus nu twee dagen zelfstandig voor de klas. De leerkracht waarmee ik als duo de klas run, zorgt voor alle input, zet alles klaar en regelt het klassenmanagement. Vanuit BOOR kan ik altijd een beroep doen op bovenschoolse begeleiding voor als iets niet lekker loopt.
Zelf de schoolbanken in
Naast dat ik drie dagen per week lesgeef ga ik ook één dag per week naar de lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam. Terug in de schoolbanken was wennen, maar het is hartstikke leuk. Ik zit in een klas met uitsluitend zij-instromers die verschillende werkervaringen meenemen. We zijn supergemotiveerd en doen dit echt met elkaar.
Park 1943
Ik ben net begonnen en leun op de methodelessen. Als ik meer ervaring heb, wil ik mijn lessen nog concreter en tastbaarder maken door de stad te gebruiken. Als opdracht van de pabo ontwerp ik nu een geschiedenisles. Onze school grenst aan Park 1943 en ik maak een les over het vergeten bombardement. Het park legt een mooie link met de Tweede Wereldoorlog en wat er met de stad en hun buurt is gebeurd tijdens en na de oorlog.
Warme band
Ik vind het fijn om met kinderen te werken en een relatie met ze op te bouwen. Ik draag bij aan hun ontwikkeling en ben klankbord voor ze. Mijn dag is geslaagdals de kinderen met plezier iets hebben geleerd. Als een les lekker loopt, is de sfeer in de klas fijn.
Het contact tussen de leerkrachten onderling is bijzonder goed. In mijn vorige werk zat iedereen meer op een eilandje en was men bezig met promotie maken. Op school heerst een andere cultuur. We hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen: kinderen goed onderwijs geven. Ik voel een warme band naar elkaar toe en de bereidheid om elkaar te helpen.
Loop een dag mee!
Mijn tip voor mensen die denken aan een baan in het onderwijs: ga langs bij een school. Misschien ken je al een leerkracht in je vriendenkring: schiet hem of haar aan. Leerkrachten nodigen je graag uit om een les bij te wonen. Je leert veel van een dagje meelopen! Kijk vervolgens of de school bij je past en als er een klik is met je begeleider dan komt het helemaal goed.
Bekijk informatie per thema
Favoriete plek
Ik ga graag naar het Nederlands Fotomuseum aan de Wilhelminakade. Mijn meest favoriete plek is het Kralingse Bos, daar fiets ik vaak naartoe, ook na schooltijd. Heerlijk om daar een boek te lezen op een bankje.
Overweeg je ook een carrièreswitch naar het onderwijs of de kinderopvang? Klik hier voor meer informatie.