Vaste waarde van het Heer Bokel College

Wat hebben de eeuwwisseling, de UEFA-cup winst van Feyenoord, de kredietcrisis en Brexit met elkaar te maken? Ze vonden allemaal plaats in de 35 jaar waarin Ton Rekelhof (60) leraar was. ‘Er is in die 35 jaar heel veel veranderd. Het enige wat hetzelfde is gebleven de reden waarom ik in dit prachtige vak zit. En dat is het verschil maken in het leven van kinderen.’ vertelt Ton aan Onderwijs010.

Ton is al 17 jaar docent op het Heer Bokel College. Ton: ‘Dat is een school voor kinderen met verschillende vormen van autisme. Deze kinderen krijgen bij ons net dat beetje meer zodat ook zij kunnen werken aan een mooie toekomst. Ik vind het dan ook extra mooi om op een school uit het voortgezet speciaal onderwijs te werken. Want ik wil als docent het verschil maken in het leven van een leerling en ik denk dat dat in het speciaal onderwijs net wat meer kan dan in het reguliere onderwijs.’

Nog lang niet uitgekeken

Ondanks zijn leeftijd en jarenlange ervaring is Ton nog niet op zijn vak uitgekeken. ‘Met een open mindset en nieuwsgierigheid houd ik mezelf jong. ‘ gaat Ton verder. ‘Het geeft mij veel energie als ik de progressie van een kind zie binnen mijn vak en zijn of haar ontwikkeling in het algemeen. Hoe een kind zich voelt is namelijk net zo belangrijker. Kinderen zijn niet alleen op school om kennis op te nemen maar ook om gezien te worden en zich sociaal te verbeteren. En mijn rol als docent geeft mij de mogelijkheid om daarbij echt van betekenis te zijn.’

Ook het verschil maken buiten de klas

Het verschil maken doet Ton niet alleen in de klas. Hij is namelijk ook hoofd jeugdopleiding bij een voetbalclub in Ouddorp. ‘Werken in het speciaal onderwijs is soms een uitdaging. Het is daarom fijn om ‘s avonds met mijn andere passie bezig te kunnen zijn. Ik vind het heerlijk om jonge voetballertjes en trainers te helpen in hun ontwikkeling. Daarnaast zorgt voetbalkijken ook voor een hoop ontspanning.’ Omdat Ton van oorsprong Amsterdammer is, is hij voor Ajax. ‘Dat maakt het leven niet makkelijker op een Rotterdamse school. Ik ben Amsterdammer, voor Ajax en Duits docent. Een slechtere combinatie ga je niet vinden.’ sluit hij af met een knipoog.