Stage in coronatijd: ‘Online bevallen gaat niet’

Toen de lockdown werd aangekondigd, zou Sanne Vos net beginnen aan haar afstudeeronderzoek en laatste stage voor haar opleiding verloskunde aan de Hogeschool Rotterdam. ‘Het onderzoek heb ik gelukkig online kunnen doen’, vertelt Sanne. ‘Stagelopen werd moeilijker. Veel ziekenhuizen lieten tijdelijk geen stagiaires meer binnen.’ Tijdens haar laatste stage in een verloskundigenpraktijk, kon Sanne wel al snel weer mee met de poliklinische bevallingen in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft. ‘Mijn vak leer je in de praktijk.’

Die praktijk was door corona wel iets anders. Zo mochten partners en kinderen niet meer mee naar consulten en mocht maar één (gezonde) persoon aanwezig zijn bij de bevalling. Sanne: ’De cliënten binnen mijn verloskundigenpraktijk kozen er vaker voor om thuis te bevallen. De vrouwen die ik tijdens mijn stage heb begeleid, vond ik heel ontspannen. Ik heb maar twee keer meegemaakt dat ze geen student bij de bevalling wilden in verband met angst voor corona. De meeste vrouwen hadden tijdens het laatste deel van hun zwangerschap gekozen voor quarantaine en waren daarom niet zo bang voor besmetting.’

Ouders deden boodschappen
Zelf was Sanne daar ook niet zo angstig voor. Tijdens het begeleiden van een bevalling stond ze er niet zo bij stil. ‘Dan ben ik helemaal gefocust op de vrouw die haar kind op de wereld zet. Je moet vrouwen, ook als er een pandemie is, deze zorg blijven geven.’ Wel koos ze er bewust voor, om buiten haar werk, contacten zo veel mogelijk te vermijden. ‘Ik wilde de vrouwen of hun baby’s niet besmetten. Mijn ouders deden dan boodschappen voor mij.’

Klaar voor
Naar school gaan, zat er helemaal niet in. Al het contact met andere studenten en de begeleider vanuit school was online. Gelukkig had school dat wel snel geregeld. Ook de diploma-uitreiking zal anders zijn dan anders. Sanne: ‘Het wordt een soort diploma drive-in die familie en vrienden vanaf een afstand kunnen volgen. Dat is wel jammer, want als verloskundige word je beëdigd en dat zal toch minder feestelijk voelen nu. Maar het belangrijkste is dat ik mij door mijn laatste stage realiseerde dat ik klaar ben om als verloskundige te gaan werken. Dat ik het nu zelfstandig kan. Dankzij oefening en ervaring in het echt, want online bevallen gaat niet.’