Verpleegkundestudent zag ook positieve tijdens corona: ‘Rust om te concentreren op studie’

Tijdens de corona-uitbraak volgt Marije Ham de duale hbo-opleiding verpleegkunde aan de Hogeschool Rotterdam. Haar werkplek is het Rotterdamse Sint Franciscus Gasthuis waar ze sinds 2018 werkt en leert in de praktijk. ‘Ik werkte op één van de vier chirurgische afdelingen. In het begin was de sfeer gespannen. Er was ook onzekerheid over wat zou veranderen.’

Natuurlijk kreeg Marije van familie en vrienden vaak de vraag of ze niet bang was voor besmetting. ‘We hadden goede bescherming dus daar was ik niet bang voor’, vertelt ze. ‘Maar toen duidelijk werd dat twee chirurgische afdelingen werden ingericht als corona-afdelingen, heb ik wel gevraagd of ik op de gewone chirurgische afdeling kon blijven. Omdat ik wilde blijven werken met bekende collega’s. Bovendien was ik nog in opleiding en wilde graag kunnen terugvallen op de vertrouwde begeleiding.’

Meer verschillende ziektebeelden

Nadat bekend was hoe alles voor corona zou worden geregeld in het ziekenhuis, leek het al vrij snel weer redelijk normaal vond Marije. ‘De communicatie vanuit het ziekenhuis was goed. Iedere week kregen we duidelijke updates en informatie. Doordat op mijn afdeling ook patiënten kwamen van de andere afdelingen, zag ik veel meer verschillende patiënten met meer verschillende ziektebeelden. Dat was extra leerzaam.’

Veel gesprekken

Het contact met andere studenten heeft Marije wel gemist: ‘Met elkaar in de klas, was natuurlijk niet meer mogelijk. Gelukkig werkte hier in het ziekenhuis een studiegenoot, waar ik veel gesprekken mee heb gehad. Dat was fijn. Ik vond het wel lastiger en raar om mijn afstudeeronderzoek grotendeels online te doen en zonder makkelijk te kunnen terugvallen op de begeleider vanuit school. Wat dat betreft heb ik veel gehad aan de begeleiders vanuit het ziekenhuis die mij ook bij mijn onderzoek hebben geholpen.’

Relaxed

‘Het klinkt misschien gek’, vertelt Marije ‘maar in de coronatijd voelde ik mij best relaxed. Het was wel fijn om even niet zo veel te kunnen en moeten. Daardoor had ik ook meer rust om mij op mijn studie te concentreren.’ Met haar diploma nu bijna op zak, heeft ze zich ingeschreven voor een vervolgstudie kinderverpleegkunde. ‘Ik wil graag blijven leren’, besluit ze.