Ik heb een vmbo-diploma. Ik wil werken in het basisonderwijs. Ik wil instromen vanuit een ander beroep.

Wat mooi dat je in het basisonderwijs wilt gaan werken! Het Rotterdamse onderwijs geeft je veel mogelijkheden. Een baan in het basisonderwijs is heel afwisselend. Je hebt contact met een diverse groep leerlingen. Je kunt voor hen echt het verschil maken. Je hebt natuurlijk wel een bevoegdheid nodig. Voor een baan als leerkracht in het basisonderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs, heb je een pabo-diploma nodig. Je kan ook denken aan een baan als leraarondersteuner. Wat moet je doen om met een vmbo-diploma naar de pabo te kunnen?

Routes

Hoe kom je voor de klas vanuit een ander beroep?

  • Ben je 21 jaar of ouder? Doe dan een 21+ toets bij de pabo. Heb je de 21+toets gehaald? Dan kun je een deeltijd/ flexibel duaal pabo-opleidingstraject gaan doen.
  • Geen pabo, maar wel werken in het onderwijs als leraarondersteuner?
    Met een 21+ toets ben je toelaatbaar voor de deeltijdopleiding voor Associate Degree Pedagogisch Educatief Professional (AD PEP). Met deze opleiding word je leraarondersteuner.

Deeltijdopleiding – flexibel duaal

Wil je vanuit je huidige beroep overstappen naar het basisonderwijs of het speciaal onderwijs? Met een deeltijdopleiding aan één van de drie pabo’s in Rotterdam kun je de lesbevoegdheid voor het basisonderwijs halen.

Hier vind je de routekaart naar werk in het basisonderwijs.

Verdergaande informatie

Financiële ondersteuning
Er zijn verschillende mogelijkheden om je opleiding voor leraar (deels) te financieren. De overheid ondersteunt of draagt bij. Je leest er meer over op ‘Welke regeling geldt voor mij?’ of kijk op DUO.nl.

Opleiding Pedagogisch Educatief Professional (PEP)

Met deze 2-jarige hbo-opleiding word je bijvoorbeeld leraarondersteuner, VVE begeleider, pedagogisch coach of VVE coach. Dit is een associate degree opleiding (2 jaar).

Opleidingseisen
Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot het hbo en ben je 21 jaar of ouder? Dan kan je een 21+ toets maken op een van de hogescholen in Rotterdam. Rond je deze toets positief af ben je in principe toelaatbaar tot de opleiding.

Verdergaande informatie

Laat je inspireren!

Toch liever iets anders?

* = verplicht veld

Kies eerst je opleiding.

Kies eerst je type onderwijs.

Kies eerst je uitgangssituatie.