HomeIk heb een vmbo-diploma. Ik wil werken in het basisonderwijs. Ik wil instromen vanuit een ander beroep.
Ik heb een vmbo-diploma. Ik wil werken in het basisonderwijs. Ik wil instromen vanuit een ander beroep.
Wat mooi dat je in het basisonderwijs wilt gaan werken! Het Rotterdamse onderwijs geeft je veel mogelijkheden. Een baan in het basisonderwijs is heel afwisselend. Je hebt contact met een diverse groep leerlingen. Je kunt voor hen echt het verschil maken. Je hebt natuurlijk wel een bevoegdheid nodig. Voor een baan als leerkracht in het basisonderwijs en het (voortgezet) speciaal onderwijs, heb je een pabo-diploma nodig. Je kan ook denken aan een baan als leraarondersteuner. Wat moet je doen om met een vmbo-diploma naar de pabo te kunnen?
Routes
Hoe kom je voor de klas vanuit een ander beroep?
Ben je 21 jaar of ouder? Doe dan een 21+ toets bij de pabo. Heb je de 21+toets gehaald? Dan kun je een deeltijd/ flexibel duaal pabo-opleidingstraject gaan doen.
Geen pabo, maar wel werken in het onderwijs als leraarondersteuner? Met een 21+ toets ben je toelaatbaar voor de deeltijdopleiding voor Associate Degree Pedagogisch Educatief Professional (AD PEP). Met deze opleiding word je leraarondersteuner.
Deeltijdopleiding – flexibel duaal
Wil je vanuit je huidige beroep overstappen naar het basisonderwijs of het speciaal onderwijs? Met een deeltijdopleiding aan één van de drie pabo’s in Rotterdam kun je de lesbevoegdheid voor het basisonderwijs halen.
Hier vind je de routekaart naar werk in het basisonderwijs.
Verdergaande informatie
Je probeert erachter te komen of het beroep van leraar écht iets voor jou is. Klik hier voor alle informatie die je daarvoor nodig hebt.
Kies een opleidingsroute die bij je past. Zoek informatie over de hogescholen. Ga naar de open dagen van de hogescholen. Praat daar met studenten en docenten en vraag naar hun ervaringen op de opleiding. In Rotterdam kan je kiezen uit drie hogescholen. Er zijn inhoudelijke verschillen. Maar bij alle drie kun je in deeltijd studeren.
Heb je (nog) geen diploma waarmee je naar de pabo mag? En ben je 21 jaar of ouder? Maak dan de 21+ toets op één van de hogescholen. Heb je de toets gehaald? Dan kun je je aanmelden voor de pabo. Wil je meer weten over de 21+ toets? Neem contact op met een van de drie hogescholen.
Voor de pabo-opleiding moet je naast de 21+ toets vóóraf aantonen dat je over voldoende kennis beschikt van de vakken aardrijkskunde, geschiedenis en natuur & techniek. Hiervoor doe je een landelijke toelatingstoets. Meer informatie over de toetsen vind je op www.goedvoorbereidnaardepabo.nl.
Heb je een keus gemaakt? Meld je aan bij de pabo van jouw keuze. Het enige dat je dán nog moet doen is: de studiekeuzecheck. Na je aanmelding word je uitgenodigd om een dag langs te komen op de pabo. Op die dag maak je kennis met de studiepraktijk. De pabo kijkt dan of jouw ambities en kwaliteiten aansluiten bij de opleiding. Na de check ontvang je een studiekeuzeadvies met de resultaten. Dit advies is niet bindend Je kan ook alvast zelf even checken of jij geschikt bent voor een baan in het onderwijs. Doe de test!
Financiële ondersteuning Er zijn verschillende mogelijkheden om je opleiding voor leraar (deels) te financieren. De overheid ondersteunt of draagt bij. Je leest er meer over op ‘Welke regeling geldt voor mij?’ of kijk op DUO.nl.
Opleiding Pedagogisch Educatief Professional (PEP)
Met deze 2-jarige hbo-opleiding word je bijvoorbeeld leraarondersteuner, VVE begeleider, pedagogisch coach of VVE coach. Dit is een associate degree opleiding (2 jaar).
Opleidingseisen Heb je geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot het hbo en ben je 21 jaar of ouder? Dan kan je een 21+ toets maken op een van de hogescholen in Rotterdam. Rond je deze toets positief af ben je in principe toelaatbaar tot de opleiding.
Verdergaande informatie
Je probeert erachter te komen of een baan als leraarondersteuner écht iets voor jou is. Klik hier voor alle informatie die je daarvoor nodig hebt.
Kies een opleidingsroute die bij je past. Zoek informatie over de hogescholen en ga naar de open dagen. Praat daar met studenten en docenten en vraag naar hun ervaringen op de opleiding. In Rotterdam kan je kiezen uit drie hogescholen. Er zijn inhoudelijke verschillen. Maar bij alle drie kun je deze opleiding volgen.
Heb je (nog) geen diploma waarmee je toelaatbaar bent tot de associate degree opleiding? En ben je 21 jaar of ouder? Maak dan de 21+ toets op één van de hogescholen. Heb je de toets gehaald? Dan kun je je aanmelden voor de opleiding. Wil je meer weten over de 21+ toets? Neem contact op met een van de drie hogescholen.