Ik heb een vmbo-diploma. Ik wil werken in het voortgezet onderwijs. Ik wil instromen vanuit een ander beroep.

Wat leuk dat je in het voortgezet onderwijs wilt werken! Een baan in het Rotterdamse onderwijs is heel afwisselend. Je hebt contact met een diverse groep leerlingen voor wie je echt iets kunt betekenen. Wil jij voor de klas in het voortgezet onderwijs? Daar heb je een bevoegdheid voor nodig. Daarvoor ga je naar een hbo-lerarenopleiding.

Voor de lerarenopleiding heb je een mbo-niveau 4 diploma nodig. Of een havo- of vwo-diploma. Heb je die diploma’s niet maar ben je 21 jaar of ouder? Dan kun je de 21+ toelatingstoets doen. Als je die haalt, kun je je aanmelden voor de lerarenopleiding voor het vak van je keuze.

Routes

Hoe kom je voor de klas vanuit een ander beroep?

Je kunt de hbo-lerarenopleiding (2e graads bevoegdheid) voltijds en in deeltijd volgen.

  • Voltijd leraar voortgezet onderwijs + mbo – 2e graads (4 jaar)
  • Deeltijdopleiding leraar voortgezet onderwijs + mbo – 2e graads (2-4 jaar)

Je kunt de lerarenopleiding volgen bij Hogeschool Rotterdam. Je kiest een van de volgende vakken: aardrijkskunde, algemene economie, bedrijfseconomie, beeldende kunst en vormgeving, biologie, Duits, Engels, Frans, geschiedenis, maatschappijleer, natuurkunde, Nederlands, technisch beroepsonderwijs of wiskunde.

Tweedegraads bevoegdheid

Heb je de 21+ toets gehaald? Dan kies je een vakgebied en ga je naar de hbo-lerarenopleiding. Je kiest voor een voltijd- of deeltijdstudie die je afsluit met een tweedegraads bevoegdheid. Daarmee kun je lesgeven in het vmbo en in de onderbouw van havo en vwo.

De voltijd-opleiding duurt vier jaar. Hoe lang je deeltijdstudie duurt, hangt af van je eigen keuzes. Doe je een flexibel programma of een versnelde variant? Voor je aan je studie begint, doe je altijd eerst een intake. In die intake overleg je met één van de opleiders over jouw studieprogramma en hoe snel je er doorheen gaat. Dat heeft ook te maken met je eerdere opleidingen en je werkervaring. De meeste mensen doen tussen de twee en vier jaar over hun deeltijdopleiding.

Je kunt ook een beperkte tweedegraads bevoegdheid halen. Bijvoorbeeld door eerst een hbo-propedeuse te doen en daarna een wo bachelor te halen. Bij je universitaire bachelor volg je dan een educatieve minor. Hiermee kan je lesgeven aan het vmbo en de onderbouw van de havo en het vwo.

Verdergaande informatie

Financiële ondersteuning

Er zijn meerdere subsidiemogelijkheden om de opleiding voor leraar (deels) te financieren. De overheid ondersteunt of draagt bij. Zie hiervoor de tool ‘Welke regeling geldt voor mij?’ of kijk op DUO.nl.

Meer informatie

Toch liever iets anders?

* = verplicht veld

Kies eerst je opleiding.

Kies eerst je type onderwijs.

Kies eerst je uitgangssituatie.