Terug naar overzicht
De Bergkristal

Voorbeeld om met een monumentale school om te gaan
Opgeleverd project

Leerkrachten en leerlingen namen in 2015 het geheel gerenoveerde schoolgebouw van de Bergkristal aan de Bergsingel in het Liskwartier in gebruik. Nog steeds worden de lessen er met veel plezier gegeven en gevolgd. Het monumentale pand is van binnen ingrijpend vernieuwd, terwijl de buitenkant nog de architectonische kwaliteit van destijds ademt. ‘We hebben zoveel mogelijk het bestaande karakter van het gebouw in stand gehouden’, zegt Coen Kalkhoven, hoofd huisvesting van Kind en Onderwijs Rotterdam.

Van binnen zijn alle voorzieningen aangepast aan de vereisten van deze tijd. Bovendien zijn er enkele belangrijke toevoegingen verricht. Coen Kalkhoven: ‘Er is nu een grote speelzaal voor de zestig leerlingen, waar zij lessen in judo, budo en andere sporten kunnen volgen. Maar het mooiste is toch wel de glazen kas die achter het schoolgebouw is neergezet. Het is een prachtige ruimte voor kooklessen, waarvoor speciale koks naar de school komen om de leerlingen les te geven. We gebruiken De Bergkristal inmiddels als voorbeeld van hoe je met zo’n gebouw zou moeten omgaan.’