Vraag nu aan: subsidie samenwerking met aanbieders preventie en jeugdhulp

Voor kalenderjaar 2025 kunnen basisscholen en scholen voor voortgezet onderwijs gemeentelijke subsidie krijgen voor activiteiten waarbij het schoolbestuur samenwerkt met aanbieders van preventieve interventies of jeugdhulp en/of welzijnsorganisaties en die het funderend onderwijs passender maken. De subsidieregeling staat op Subsidieregeling samenwerking onderwijs, preventie en jeugdhulp 2025 | Lokale wet- en regelgeving (overheid.nl). Het aanvraagformulier is aan te vragen via secretariaatonderwijsmo@rotterdam.nl. Dien uiterlijk op 20 januari 2025 een aanvraag in via: https://concern.ir.rotterdam.nl/subsidies/#!/aanvraag/schilomdeschool

Stimuleren van samenwerking
Met de Subsidieregeling samenwerking onderwijs, preventie en jeugdhulp 2025 wil de gemeente stimuleren dat scholen samenwerken met welzijnsorganisaties en aanbieders van preventieve interventies en jeugdhulp. Omdat door die samenwerking en het delen van expertise, meer mogelijk gemaakt kan worden dan scholen op dit moment alleen kunnen bieden. Daarom is de hoogte van het maximale subsidiebedrag afhankelijk van het aantal samenwerkende partijen (met meer dan één samenwerkingspartner 50.000 euro en met één partner 35.000 euro).Met het passender maken van het funderend onderwijs wil de gemeente bereiken dat:
– leerlingen in het regulier onderwijs kunnen blijven (in plaats van dat ze naar gespecialiseerd onderwijs moeten) en/of
leerlingen niet uitvallen, maar naar school kunnen blijven gaan of terug kunnen naar school en/of
– inzet van individuele jeugdhulp kan worden voorkomen.

Context
Eén van de vier speerpunten van het NROB is het verbeteren van de aansluiting tussen onderwijs, preventie en jeugdhulp. Daarnaast heeft het funderend onderwijs de opgave om toe te werken naar inclusief onderwijs. Tegelijk moet de gemeente de kosten voor de jeugdhulp beheersbaar houden om de toegang tot zorg te waarborgen.  Dat vraagt om meer inzet op preventie. Ook op scholen.

Waar moet een aanvraag aan voldoen?
Bij een aanvraag voegt het schoolbestuur een samenwerkingsovereenkomst tussen de organisaties waarmee wordt samenwerkt en het schoolbestuur. Het schoolbestuur dient ook een projectplan in dat tenminste bevat:
– een opzet voor een beoogde continuering van het initiatief;
– een omschrijving van het initiatief, de beoogde doelstellingen;
– welke doelgroep en hoeveel leerlingen met de activiteit worden bereikt;
– hoe de samenwerking tussen het bevoegd gezag en de aanbieders vorm krijgt;
– een plan van aanpak waaronder de planning en activiteiten;
– een omschrijving van de projectorganisatie;
– een sluitende begroting met in ieder geval een omschrijving van de eigen bijdrage in tijd, kennis of middelen.

Vragen en antwoorden
Laatste update: 6 januari 2025. Deze vragen en antwoorden worden tot 20 januari 2025 geactualiseerd mochten nieuwe vragen over de subsidieregeling binnen zijn gekomen.
NB: aan de informatie op deze website kunnen geen rechten worden ontleend met betrekking tot uw subsidieaanvraag. De tekst van de subsidieregeling is bindend.
Over de inhoud van subsidieaanvragen wordt niet gecommuniceerd.

  1. In de regeling wordt gesproken van het bevoegd gezag/schoolbestuur. Dient de aanvraag van de subsidie door het bestuur aangevraagd te worden (net als bij het Nieuw Rotterdams Onderwijsbeleid) of kunnen scholen dit zelf doen?  En moet het plan op bestuursniveau (beleid) gemaakt worden of op schoolniveau?
    Het bevoegd gezag treedt namens de aanbieder of aanbieders, waarmee wordt samengewerkt, op als penvoerder. Subsidie wordt aangevraagd door, verleend aan en verantwoord door de penvoerder. De subsidieregeling sluit niet uit dat een penvoerder meerdere aanvragen indient. Een bestuur kan dus voor meerdere scholen één aanvraag indienen. Een bestuur kan er ook voor kiezen om meerdere aanvragen in te dienen. Met bevoegd gezag wordt bedoeld het “bevoegd gezag” zoals omschreven in artikel 1 van de Wet op het primair onderwijs, artikel 1 van de Wet op de expertisecentra of artikel 1.1. van de Wet voortgezet onderwijs 2020. Het bevoegd gezag wordt ook wel schoolbestuur genoemd (eindverantwoordelijke voor het bestuur).

    Gaat de aanvraag via de portal of gaat die los?
    U kunt een aanvraag (een volledig ingevuld aanvraagformulier inclusief een ondertekende samenwerkingsovereenkomst) uiterlijk 20 januari 2025 digitaal indienen via  https://concern.ir.rotterdam.nl/subsidies/#!/aanvraag/schilomdeschool.

    De samenwerkingsovereenkomst moet deze met het bestuur te zijn of met de scholen? 
    De aanvrager, een bevoegd gezag, dient bij zijn aanvraag een samenwerkingsovereenkomst met de betrokken aanbieder of aanbieders in. Onder aanbieder wordt verstaan een door de gemeente Rotterdam gecontracteerde of gesubsidieerde aanbieder preventie, welzijn, jeugdhulp of zorg.

    Mogen er jeugdhulpaanbieders in de samenwerkingsovereenkomst zitten die niet gecontracteerd zijn voor bepaalde percelen? Of maakt dat niet uit?
    Onder aanbieder wordt verstaan een door de gemeente Rotterdam gecontracteerde of gesubsidieerde aanbieder preventie, welzijn, jeugdhulp of zorg.

Gerelateerde artikelen