Ik heb een vwo-diploma. Ik wil werken in het voortgezet onderwijs. Ik wil instromen vanuit een ander beroep.

Je denkt erover om vanuit je huidige baan over te stappen naar het voortgezet onderwijs? Of heb je geen werk en wil je graag in het vo voor de klas staan? Dat kan! Het Rotterdamse onderwijs heeft allerlei mogelijkheden voor je. En vanuit een andere baan, kun je prima docent worden. Jouw kennis en ervaring kunnen waardevol zijn. Om les te geven in voortgezet onderwijs heb je een bevoegdheid nodig.

Routes

Hoe kom ik voor de klas vanuit een ander beroep?

  • Voltijd leraar voortgezet onderwijs + mbo 2egraads (4 jaar)
  • Deeltijdopleiding leraar voortgezet onderwijs + mbo 2e graads (2-4 jaar)
  • Kopopleiding leraar voortgezet onderwijs 2egraads (1 jaar) (voor wie recent een hbo- of universitaire opleiding volgde in een vak dat verwant is aan een schoolvak)
  • Zij-instroom trajecten getuigschrift & bevoegdheid 2e/1egraads (maximaal 2 jaar, relevante werkervaring vereist)

Andere mogelijkheden

  • Hbo master leraar voortgezet onderwijs eerstegraads (voltijd 1,5 jaar/deeltijd 2-3 jaar)
  • Educatieve minor bij EUR (geen master in Rotterdam)
  • OSR in samenwerking met Universiteit Leiden en Delft

Of

  • Het hybride docentschap (deeltijdaanstelling in het onderwijs en deeltijdwerk in loondienst, als ondernemer of zelfstandige). Dit zijn altijd maatwerktrajecten.

Hieronder staan de verschillende routes naar een baan in het VO overzichtelijk bij elkaar

Eerstegraads of tweedegraads

Er zijn twee soorten lesbevoegdheid. Eerstegraads en tweedegraads. Met een eerstegraads bevoegdheid mag je lesgeven op alle middelbare scholen tot en met de bovenbouw. Met een tweedegraads bevoegdheid word je leraar op het vmbo, en de onderbouw van havo en vwo.

Je tweedegraads bevoegdheid haal je met een diploma van de hbo-lerarenopleiding. Je eerstegraads bevoegdheid haal je daarna via een extra studie aan een hogeschool of universiteit.

Tweedegraads bevoegdheid

Na je vwo volg je een hbo-lerarenopleiding in een vakgebied van je keuze. Kies voor een voltijd- of deeltijdvariant en sluit je studie af met een tweedegraads bevoegdheid. Hiermee mag je lesgeven in het vmbo en in de onderbouw van de havo en het vwo.

Een voltijd-opleiding duurt vier jaar. Als je in deeltijd wilt studeren hangt de studieduur een beetje van je eigen keuzes af: doe je een flexibel programma, of misschien een versnelde variant? Voor je aan je studie begint doe je daarom altijd eerst een intake. Daarin kijk je samen met één van de opleiders hoe jouw studieprogramma eruit komt te zien en hoe snel je er doorheen gaat. Dit hangt bijvoorbeeld af van je eerder gevolgde opleidingen en werkervaring. De meeste mensen doen tussen de twee en vier jaar over hun deeltijdopleiding.

Een alternatief is om een beperkte tweedegraads bevoegdheid te halen. Bijvoorbeeld door eerst een hbo-propedeuse te doen en vervolgens een wo bachelor te halen. Bij je universitaire bachelor volg je dan een educatieve minor. Hiermee kan je lesgeven aan het vmbo en de onderbouw van de havo en het vwo.

Eerstegraads bevoegheid

Als je ook aan de bovenbouw van de havo of het vwo les wilt kunnen geven en dus een eerstegraads bevoegdheid nodig hebt, zijn er verschillende routes. Je kunt eerst een lerarenopleiding aan het hbo volgen. Hiermee haal je dan je tweedegraads bevoegdheid. Dit kan je opvolgen met een hbo-master in deeltijd, waarbij je je eerstegraads bevoegdheid haalt terwijl je al voor de klas staat. Deze deeltijd-master duurt zo’n tweeëneenhalf tot drie jaar.

Een andere manier om een eerstegraads bevoegdheid te halen is door eerst een hbo-propedeuse te doen en daarmee door te stromen naar een wo bachelor. Bij je universitaire bachelor volg je dan een educatieve minor, of je vervolgt je wo-bachelor met een wo-master en een didactische post-master van een jaar. Ook kun je na een wo-bachelor kiezen voor een tweejarige educatieve master, of een major teaching/beta master.

Verdergaande informatie

Financiële ondersteuning
Er zijn meerdere subsidiemogelijkheden om de opleiding voor leraar (deels) te financieren. De overheid ondersteunt of draagt bij. Zie hiervoor de tool ‘Welke regeling geldt voor mij?’ of kijk op DUO.nl.

Meer informatie:

Toch liever iets anders?

* = verplicht veld

Kies eerst je opleiding.

Kies eerst je type onderwijs.

Kies eerst je uitgangssituatie.