Ik heb een vwo-diploma. Ik wil werken in het voortgezet onderwijs. Ik ben net afgestudeerd.

Heb jij zin om in het voortgezet onderwijs te gaan werken? Mooi! In Rotterdam zijn allerlei mogelijkheden voor je. Werken in het onderwijs is heel afwisselend. Je werkt met een diverse groep leerlingen voor wie je als docent echt het verschil kunt maken. Je hebt natuurlijk wel een bevoegdheid nodig. Met een vwo-diploma heb je verschillende mogelijkheden.

Eerste- of tweedegraads?
Je kunt studeren voor een eerstegraads of een tweedegraads lesbevoegdheid. Het verschil? Na het halen van je tweedegraads bevoegdheid mag je lesgeven aan het vmbo en de onderbouw van de havo en het vwo. Met een eerstegraadsopleiding mag je ook lesgeven in de bovenbouw van de havo en het vwo.

Je tweedegraads bevoegdheid haal je op de lerarenopleiding. Dat is een hbo-opleiding op een hogeschool. Wil je daarna je eerstegraads bevoegdheid halen? Kies dan voor een vervolgstudie aan een hogeschool of universiteit.

Routes

Een baan als docent op het vo, met een vwo-diploma. Hoe pak je dat aan?

  • Voltijd leraar voortgezet onderwijs + mbo 2egraads (4 jaar)
  • Deeltijdopleiding leraar voortgezet onderwijs + mbo 2e graads (2-4 jaar)

Je volgt een opleiding aan de Hogeschool Rotterdam
in een van de volgende vakken: aardrijkskunde, algemene economie, bedrijfseconomie, beeldende kunst en vormgeving, biologie, Duits, Engels, Frans, geschiedenis, maatschappijleer, Natuurkunde, Nederlands, Technisch beroepsonderwijs of wiskunde.

Andere mogelijkheden:

  • Hbo master leraar voortgezet onderwijs 1egraads (voltijd 1,5 jaar/deeltijd 2-3 jaar)
  • Educatieve minor bij EUR (geen master in Rotterdam)

OSR in samenwerking met Universiteit Leiden en Delft

Via de links hieronder, vind je de verschillende routes naar jouw baan in het voortgezet onderwijs.

Tweedegraads bevoegheid

Na je vwo volg je een hbo-lerarenopleiding in een vakgebied van je keuze. Kies voor een voltijd- of deeltijdvariant en sluit je studie af met een tweedegraads bevoegdheid. Hiermee mag je lesgeven in het vmbo en in de onderbouw van de havo en het vwo.

Een voltijd-opleiding duurt vier jaar. Als je in deeltijd wilt studeren hangt de studieduur een beetje van je eigen keuzes af: doe je een flexibel programma, of misschien een versnelde variant? Voor je aan je studie begint doe je daarom altijd eerst een intake. Daarin kijk je samen met één van de opleiders hoe jouw studieprogramma eruit komt te zien en hoe snel je er doorheen gaat. Dit hangt bijvoorbeeld af van je eerder gevolgde opleidingen en werkervaring. De meeste mensen doen tussen de twee en vier jaar over hun deeltijdopleiding.

Een alternatief is om een beperkte tweedegraads bevoegdheid te halen. Bijvoorbeeld door eerst een hbo-propedeuse te doen en vervolgens een wo bachelor te halen. Bij je universitaire bachelor volg je dan een educatieve minor. Hiermee kan je lesgeven aan het vmbo en de onderbouw van de havo en het vwo.

Eerstegraads bevoegdheid

Als je ook aan de bovenbouw van de havo of het vwo les wilt kunnen geven en dus een eerstegraads bevoegdheid nodig hebt, zijn er verschillende routes. Je kunt eerst een lerarenopleiding aan het hbo volgen. Hiermee haal je dan je tweedegraads bevoegdheid. Dit kan je opvolgen met een hbo-master in deeltijd, waarbij je je eerstegraads bevoegdheid haalt terwijl je al voor de klas staat. Deze deeltijd-master duurt zo’n tweeëneenhalf tot drie jaar.

Een andere manier om een eerstegraads bevoegdheid te halen is door eerst een hbo-propedeuse te doen en daarmee door te stromen naar een wo bachelor. Bij je universitaire bachelor volg je dan een educatieve minor, of je vervolgt je wo-bachelor met een wo-master en een didactische post-master van een jaar. Ook kun je na een wo-bachelor kiezen voor een tweejarige educatieve master, of een major teaching/beta master.

Verdergaande informatie

Meer informatie:

Toch liever iets anders?

* = verplicht veld

Kies eerst je opleiding.

Kies eerst je type onderwijs.

Kies eerst je uitgangssituatie.