Werken als studenttutor: Mashel neemt je mee

Via het programma Studenttutoren010 worden studenten van diverse opleidingen opgeleid tot taal- en rekentutoren. We verkennen de ervaring van een studenttutor door de ogen van Mashel, taaltutor op het Accent College in Hoogvliet.

Over Mashel

Mashel, 22 jaar oud, studeert aan de opleiding Educatief Professional Zorg & Welzijn. Dankzij zijn achtergrond als danser heeft hij ervaring in het lesgeven. Na deelname aan het programma Mentoren op Zuid raakte hij geïnteresseerd in meer betekenisvol werk. Als tutor op het Accent College ondersteunt hij jongeren, terwijl hij zelf waardevolle ervaring opdoet voor zijn studie. Studententutoren zijn leerlingen uit het Rotterdams hoger onderwijs en ondersteunen leerlingen in het basis-, voortgezet en speciaal onderwijs met taal en rekenen. Deze studenten zijn speciaal opgeleid binnen het programma Mentoren op Zuid om scholieren te ondersteunen en scholen te helpen bij het inhalen van leerachterstanden.

Voldoening in Tutoring

Voor Mashel is het opbouwen van een band met de leerlingen en hen helpen groeien een bron van voldoening. Zijn doel is om bijles positief te positioneren, door benadrukken dat hij er voor de leerlingen is.

Uitdagingen en oplossingen

‘Het proces van trial-and-error heeft me laten zien dat wat voor de ene leerling werkt, niet altijd effectief is voor een andere.’- Mashel

Eén van de grootste uitdagingen waar Mashel mee te maken kreeg, is het overbrengen van zijn kennis zodat zijn leerlingen het ook begrijpen. Dit proces gaat gepaard met veel trial-and-error. Wat voor de ene leerling werkt, is niet altijd effectief voor een andere leerling. Hierdoor heeft hij geleerd dat een individuele aanpak voor elke leerling nodig is, en dat niet één methode voor iedereen werkt. Momenteel begeleidt hij leerlingen die moeite hebben met taal en hij merkt steeds meer vooruitgang bij hen. Sinds hij heeft ontdekt wat voor elke leerling werkt, ziet hij dat ze de lessen leuker gaan vinden en zelfverzekerder worden. Dit is het moment waarop hun taalniveau echt begint te groeien.

Word ook een Studenttutor

Wil je meer weten over de waarde van een tutor op jouw school? Neem contact op met Studenttutoren010 via tutoren@hr.nl.

Meer weten over de studenttutoren of Mentoren op Zuid kijk hier.

Gerelateerde artikelen