Winnaars van de 9e editie van het Rotterdams Stadsdictee bekend!

Op dinsdag 28 maart namen ruim 45 leerlingen deel aan het Rotterdams Stadsdictee in het Stadhuis van Rotterdam. Dit jaar stond het dictee in het teken van ‘hoop’, geschreven door cabaretière, columniste en Rotterdammer, Carrie.  

Uit handen van Wethouder Said Kasmi (Onderwijs, Cultuur en Evenementen) ontvingen Elchanan Mauritz (vwo, GSR), Joëlle van Surksum (havo, Emmauscollege) en Zoë Sarkan (vmbo, Grafisch Lyceum) de derde prijs bestaande uit een boekenbon t.w.v. € 25,-, een medaille en een bos bloemen.  Olav da Conceição Cruz (vwo, Erasmiaans Gymnasium), Anna Govaerts (havo, Penta Rozenburg) en Gael van der Schoor (vmbo, Melanchton Mavo Schiebroek) wonnen de tweede prijs bestaande uit een boekenbon van € 50,-, een medaille en een bos bloemen.  Wout Dijkman (vwo, Erasmiaans Gymnasium), Richano Ramjiawan (havo, Emmauscollege) en Nisa Altuntas (vmbo, Hugo de Groot) hadden vanavond de minste fouten in het dictee en sleepten de eerste prijs in de wacht, een cheque ter waarde van € 100,-een heus award en een bos bloemen.  En natuurlijk dragen alle winnaars de eervolle titel ‘winnaar Rotterdams Stadsdictee 2023’.

Het was een spannende avond waarbij de aanwezige familie en docenten vanaf de tribune en belangstellenden vanuit huis via de livestream mee konden kijken. Met wat lastige tongbrekers als ‘boetebereidheid’ en ‘geëxcelleerd’ is het dictee dit jaar daarnaast ook een herkenbaar Rotterdams tafereel.

“Over het algemeen vond ik het dictee meevallen, wel zaten er wat lastige afkortingen in zoals AOW’er”

– Joëlle van Surksum

Op de vraag of Wout Dijkman zijn winnaarstitel verwachtte antwoordde hij “toen mijn klasgenoot de tweede prijs won dacht ik dan heb ik ook wel een kans en natuurlijk gaat de award morgen mee naar school!”

Doel van het Stadsdictee is de taalvaardigheid bij jongeren te bevorderen en het plezier in taal te vergroten.  In de jury zaten onder andere Elvin Post (Nederlandse auteur en journalist) en Elten Kiene (spoken word-artiest & presentator) en Michelle van Dijk (Neerlandica, auteur & docent). Per niveau (vmbo, havo, vwo) werd één kandidaat tot winnaar verkozen van het Rotterdams Stadsdictee 2023.

Met het Stadsdictee zijn leerlingen op een leuke een leerzame manier met taal bezig. Via voorrondes op scholen zijn de leerlingen geselecteerd die mee mochten doen aan de finale in het Stadhuis en zo hun school vertegenwoordigden. De gemeente Rotterdam organiseert ieder jaar het Rotterdams Stadsdictee.

Noot voor redactie:

Voor meer informatie: Andrea Gillesse 06-22051238